Gelderse Vallei

Vuurwerk werd pony Genji fataal: 'Mensen snappen niet wat ze doen'

Pony Genji
Pony Genji © Laura Rolleman
EDE - Een drama in het buitengebied van Ede. Na een vuurwerkknal raakte pony Genji zo in paniek, dat hij klem kwam te zitten en zijn been brak. Hij moest uiteindelijk uit zijn lijden worden verlost. "Er was geen optie meer tot opereren", zegt eigenaar Laura Rolleman.
Ze kan het nog steeds niet geloven. Het ging vorige week woensdag helemaal mis. "Er was de hele dag al veel vuurwerk en woensdagavond rond 18.00 uur begonnen alle paarden te rennen en is Genji op het hek geklapt."

Complexe breuk

Het leek aanvankelijk nog mee te vallen. "Het waren heel veel wonden en hij wilde niet meer op het been staan. We dachten dat het misschien een zenuw was. De dierenarts kwam de volgende ochtend en het bleek toch gebroken. We zijn naar de Universiteitskliniek in Utrecht gegaan en het bleek een veel complexere breuk. Opereren was eigenlijk geen optie meer. Wat we ook zouden doen, hij zou zijn hele leven ontzettend veel pijn hebben. Geen paardwaardig bestaan meer. Dus er bleef geen andere optie meer over dan hem laten inslapen."
Bekijk hier het verhaal van Laura:
Pony Genji raakte in paniek door vuurwerk: 'We moesten hem laten inslapen'
"Ik weet niet wat we ertegen hadden kunnen doen. Het is op 22 december gebeurd. Kijk, als het oudjaarsdag is, kan ik ze de hele dag op stal zetten. Maar dat kan niet de hele maand. Ze moeten toch hun beweging hebben en buiten komen. Dan is het vreselijk als ze al zo vroeg in de maand zo erg van slag zijn door vuurwerk."

Niet boos, maar gefrustreerd

Laura begrijpt niet waarom het is gebeurd. "Ik ben niet eens zo heel boos. Meer gefrustreerd dat mensen niet snappen wat ze doen, wat voor effect dit heeft op dieren. Ik weiger te geloven dat mensen dit met opzet doen. Als dat zo zou zijn, zou ik het niet kunnen verwerken."
"Ik vind ook niet dat er een vuurwerkverbod moet komen. Ik vind het niet erg als het op oudjaarsdag mag, maar zo ver van tevoren, daar kun je geen rekening mee houden. Zo lang kun je je dieren niet opsluiten."

Bange paarden

De andere paarden zijn ook nog steeds van slag. "Het is echt heel zielig om te zien. Elk geluidje zorgt ervoor dat ze in paniek wegrennen. Ze durven alleen maar in een hoekje te blijven. Al onze paarden zijn normaal gesproken ontzettend makkelijk en niet zomaar ergens bang voor."