Gelderland

Vuurwerkverkopers klaar met illegale knallers: 'Draagt bij aan totaalverbod'

Poltie neemt partij illegaal vuurwerk in beslag
Poltie neemt partij illegaal vuurwerk in beslag © ANP
LICHTENVOORDE - Veel mensen herkennen het geluid van de harde klappen van illegaal vuurwerk in de aanloop naar de jaarwisseling. Dat mensen het afsteken, schiet bij de belangenorganisaties in het verkeerde keelgat. "Het draagt eraan bij dat het straks helemaal verboden wordt", zegt Jeffrey Peters van Het Vuurwerk Liefhebbers Verbond (HVLV).
Hij ergert zich aan de vuurwerkoverlast: "Ik hoor het hier ook, van die harde dreunen. Ik vond het de laatste zeven à acht jaar meevallen, maar nu niet."
Hij is liefhebber van vuurwerk, maar ziet dat het nu de verkeerde kant opgaat: "We zitten nu in een nare cyclus. Het vuurwerk afsteken is met oudjaar verboden. Dus halen mensen zwaar illegaal vuurwerk in het buitenland. Dat draagt er dan weer aan bij dat het straks helemaal verboden wordt."

'Werkt het probleem in de hand'

Hij ziet ook dat mensen het illegale vuurwerk ook al vroeg in huis halen: "Juist met de roep om een algeheel verbod, werk je het probleem verder in de hand. Want mensen zijn bang dat ze aan eind van het jaar in Nederland geen vuurwerk kunnen kopen. Ze gaan dan al in de zomer naar het buitenland en het dus ook veel eerder afsteken."
Hij zou het mooi vinden dat mensen zich aan de regels voor het afsteken van vuurwerk houden, zodat zo'n algeheel vuurwerkverbod er niet komt.

Traditie in ere

Leo Groeneveld uit Lichtenvoorde, voorzitter van de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN), ziet geen serieuze reden om vuurwerk helemaal te verbieden, maar ook hij wil dat mensen zich aan de regels houden. Hij zou graag de traditie van het afsteken van vuurwerk in ere houden: "Velen hechten daar waarde aan."
Groeneveld heeft daarom al heel wat in de planning voor komend jaar: "Er zijn al geplande gesprekken met Kamerfracties van VVD, D66 en CDA en met beleidsmakers. We willen ook in gesprek met politie en brandweer, want we hebben geen van allen belang bij onrust. We moeten er samen voor zorgen dat er niet al op 5 december wordt afgestoken."

Respect

Frans Köhler van Vuurwerkcheck, de organisatie van vuurwerkverkopers, ziet zeker geen heil in een volledig afsteek- of vuurwerkverbod. Hij vindt dat het afsteken legaal zou moeten zijn tussen 18.00 uur op oudejaarsdag en 2.00 uur in de nieuwjaarsnacht. "En wat je nu hoort, is geen legaal vuurwerk. Vuurwerk mag nu sowieso niet afgestoken worden. Het gaat om respect richting de inwoners van Nederland."

Derde plaats

De politie heeft aangekondigd dat het handhaven van het vuurwerkverbod niet op de allereerste plaats komt tijdens de jaarwisseling. Het staat op de derde plaats van het prioriteitenlijstje. Voorop staat het garanderen van de veiligheid van hulpverleners als brandweer en ambulancemedewerkers. Op de tweede plaats staat de veiligheid van burgers.
"In de derde plaats zullen we, daar waar het kan, optreden tegen excessieve overtredingen van de coronamaatregelen en het afsteken van vuurwerk. Dit is de richtlijn waarmee we onze mensen inzetten. We kunnen niet achter iedereen aanlopen en zullen keuzes moeten maken", zegt politiechef Willem Woelders, die bij de Nationale Politie de jaarwisseling voorbereidt.