Achterhoek

Toeslagenaffaire hakte erin voor Kristel en haar gezin: 'We draaien elk dubbeltje om'

Kristel de Waal.
Kristel de Waal. © Omroep Gelderland
WESTENDORP - Corona heerste ook in 2021 nog volop in Gelderland, maar er gebeurde meer. Begin dit jaar viel het kabinet over de toeslagenaffaire. Kristel de Waal uit Westendorp was een van de duizenden slachtoffers van het meedogenloze handelen door de Belastingdienst. Die zag Kristel als fraudeur en dwong haar 150.000 euro terug te betalen voor kinderopvangtoeslag.
Het keiharde terugvorderingsbeleid van de Belastingdienst kostte Kristel de Waal haar bedrijf. Relatief valt dat nog mee als je verhalen leest van ouders die hun kinderen uit huis geplaatst zagen worden of waarvoor de stress zo groot werd dat het huwelijk uitliep op een scheiding.

'Jullie contracten kloppen niet'

De vrouw uit Westendorp, een plaatsje met ongeveer 1100 inwoners tussen Doetinchem en Varsseveld, is moeder van negen kinderen. Zij en haar man huurden gastouders aan huis in, die voor de kinderen zorgden.
"We hadden een bezorgings- en koeriersbedrijf aan huis. We hadden negen auto's die op de weg zaten. De Belastingdienst vroeg continu informatie op. Die zei op een gegeven moment: jullie contracten met de gastouderbureaus kloppen niet, dus ga maar terugbetalen, al die jaren die jullie hebben ontvangen."
150.000 euro vorderde de fiscus terug over de jaren 2009 tot en met 2014. "We zijn ons bedrijf kwijt en dat bouwen we nooit meer op. We waren boos en gefrustreerd vooral. Al die jaren zijn we wel in gesprek gebleven met de Belastingdienst. Waar gaat het dan mis? Hoe zorgen we ervoor dat het wel wordt opgelost? Vertel ons dat dan."
Nog een paar dagen en dan komt 2021 ten einde. Het was wederom een jaar waar corona de klok sloeg en ervoor zorgde dat Gelderland en haar inwoners op de proef werden gesteld in hun creativiteit, doorzettingsvermogen en geduld. Dat leverde een aantal dieptepunten, maar ook zeker een hoop hoogtepunten op. In 'Het jaar van Gelderland' blikt Omroep Gelderland terug op 2021.
"Het is een heel lastige periode geweest", zegt ze. "Je gaat aan jezelf twijfelen. hebben wij iets verkeerd gedaan? Maar dat was het niet."

'We vechten nog steeds'

Het gaat naar omstandigheden 'redelijk', vertelt Kristel. Maar of alle schulden verdwijnen? "We zijn nog steeds bezig met het gevecht, strijden voor het bedrijf dat we zijn kwijtgeraakt om daarvan die schade terug te krijgen."
Dat proces verloopt helaas niet vlekkeloos. "Ik hoop dat we ergens volgend jaar het boek kunnen sluiten. Ik twijfel daarover. Het duurt al zo lang. We draaien elk dubbeltje om."
De derde aflevering van Het jaar van Gelderland met nog veel meer gasten wordt vanavond na het nieuws uitgezonden. Alvast kijken? Dat kan hier:
Het jaar van Gelderland