Gelderland

Weg met de winterkou: oudejaarsdag wordt misschien wel 'recordwarm'

Carbidschieten is een populaire activiteit op oudejaarsdag.
Carbidschieten is een populaire activiteit op oudejaarsdag. © ANP
ARNHEM - Niet alleen de kerst is achter de rug, afgelopen nacht lijken we ook de winter te hebben uitgezwaaid. Vanaf vandaag gaat de temperatuur in onze provincie namelijk flink oplopen. Richt oud en nieuw kan het zelfs recordwarm worden.
Vanuit het zuidwesten komt er volgens meteoroloog Raymond Klaassen van Weerplaza steeds meer ‘zachte lucht’ onze kant op. Het kwik in Gelderland loopt daardoor maandag al op naar 6 of 7 graden. “Het is een voorproefje van wat er later deze week gaat gebeuren.”

Dagrecords

Dinsdag gaan we al naar de dubbele cijfers, dan wordt het zo’n 10 graden in onze provincie. Maar daar blijft het volgens Klaassen niet bij. “We gaan het jaar zeer zacht afsluiten in Gelderland. We gaan woensdag, donderdag en vrijdag op oudejaarsdag naar 12 of 13 graden. Daarmee komen we in de buurt van dagrecords.”
Vooral donderdag 30 december staat volgens de weerman op de nominatie om ‘recordwarm’ te worden. Daarvoor moet het kwik tot boven de 12,2 graden komen.

31 december

Op oudejaarsdag staat het record volgens Klaassen een stuk scherper. In 2017 werd bijvoorbeeld bij het weerstation in Deelen 13,7 graden gemeten. “Wij hebben voor die dag nu een maximum staan van iets boven de 13 graden. Dus zoals het er nu bijstaat, gaat dat net niet lukken. Maar er kan nog wel wat veranderen de komende dagen.”
De komende dagen overheerst de regen en bewolking, maar Klaassen verwacht dat het tijdens de jaarwisseling droog blijft. De temperatuur ligt 's nachts rond de 10 graden.