Arnhem en omstreken / Rijk van Nijmegen

Zo is een QR-code na booster in het buitenland wél mogelijk

Nederlanders waren deze maand in Duitsland hartelijk welkom als toerist, maar ook voor een boosterprik
Nederlanders waren deze maand in Duitsland hartelijk welkom als toerist, maar ook voor een boosterprik © Aachen Weihnachtsmarkt
ARNHEM - Haal géén boosterprik elders in Europa, zo waarschuwde de GGD in reactie op 'priktoerisme' dat zich voordoet in de grensregio. Je zou daarmee geen coronapas voor het buitenland kunnen krijgen. Voor Nederland krijg je met een buitenlandse booster alleen een fysiek papier en komt je prik dus niet in de app te staan.
Maar in de praktijk blijkt er van alles mogelijk met een buitenlandse booster. De truc? Een buitenlandse CoronaCheck-app gebruiken in plaats van de Nederlandse, want dáár zit de moeilijkheid.

Reizen met Duitse en Franse booster

"Je krijgt in Duitsland wél een internationaal geldige QR-code ofwel via de Duitse app, ofwel via de Franse app", reageert Ivan. Hij is in Duitsland geboosterd, zit nu in België voor vakantie en gaat in januari naar Frankrijk. "Het enige probleem is de Nederlandse app waarin je niet makkelijk zelf een QR-code zet."
Hielko Ubels reageert ook: "Na het Janssen-vaccin hebben wij in Frankrijk onze booster gehaald. We zijn nu in Frankrijk op vakantie. We konden zowel onze eerste Nederlandse QR-code als onze booster probleemloos laden in de Franse TousAntiCovid-app en die werkt ook in Nederland."
"In de afgelopen weken hebben familie en vrienden boosters in Kreis Borken laten zetten", schrijft Peter Reinders. "Wij werden met open armen ontvangen door de Duitse buren, want het is één Euro-regio volgens de Impfeinheit Borken. Zij hadden zelf twee rijen gemaakt. Eén rij voor mensen met alle formulieren ingevuld, vaak Duitsers of ingelezen Nederlanders, en één rij voor degenen die nog alles moesten invullen. Even naar een apotheek in Duitsland en je hebt zowel de papieren als digitale versie van het Digitaal Corona Certificaat (DCC) vanuit het Robert Koch-Institut."

Omzetten naar Nederlandse QR-code

Op Rijksoverheid.nl wordt uitgelegd dat je na een prik in een ander EU-land inderdaad alleen met een fysieke afspraak in Utrecht, Groningen en Rotterdam een QR-code kunt krijgen. Maar, daarbij wordt vermeld: "Op dit moment is het nog niet mogelijk om een boosterprik die in het buitenland is gezet (...) te laten registreren. Er wordt gewerkt aan een oplossing."
Jan Visser lukte het zo wél om met een fysieke afspraak bij de GGD in Utrecht zijn Duitse booster in een Corona Toegangs Bewijs (CTB) op papier om te zetten, maar hij kreeg zoals gewaarschuwd niet het internationale DCC dat voor reizen nodig is. "Vervolgens ben ik naar een Duitse apotheek gegaan. Daar heb ik een papieren internationale QR-code gekregen voor de booster en mijn eerdere Janssen. Vervolgens kan je die scannen met de Franse QR-app of Duitse Corona-Warn-app en heb je ze beide digitaal."

GGD: Met Nederlandse booster alles in één keer

De GGD blijft bij het advies om niet in Europa over de grens te gaan prikken. "Niet alle landen werken even makkelijk mee. Sommige mensen krijgen het niet goed geregeld. Je kan bedrogen uitkomen en we willen teleurstellingen voorkomen", vertelt een woordvoerder van de GGD GHOR aan Omroep Gelderland. "Met een booster in Nederland heb je alle coronapassen in één keer in de Nederlandse app."

Zie ook: