Noord-Veluwe

'Wat een ravage', eigenaar denkt dat brand sportschool aangestoken is

Hubert Geven in zijn uitgebrande sportschool
Hubert Geven in zijn uitgebrande sportschool © Omroep Gelderland
APELDOORN - Eigenaar Hubert Geven van de sportschool die in de nacht van vrijdag op zaterdag zwaar beschadigd raakte bij een brand, denkt dat de brand is aangestoken. Ook de politie vermoedt dat er sprake is van brandstichting.
"We gaan uit van opzet", stelt Geven. "Er is een steen door het raam gegooid. Daarna was er een harde knal en toen was er brand." De brandweer heeft kunnen voorkomen dat de brand oversloeg naar een naastgelegen Chinees restaurant, daar is alleen lichte rookschade.
Zo reageert sportschooleigenaar Hubert Geven op de brand:
'Wat een ravage', eigenaar denkt dat brand sportschool aangestoken is

'Misschien 20 procent over'

Bij de sportschool aan de Gijsbrechtgaarde, die de afgelopen twee weken helemaal dicht zat, is vooral bij de entree flinke schade ontstaan. "Er is veel schade, ik weet nog niet zeker hoeveel. Maar er is bijna niets meer over, misschien 20 procent. Wat een ravage", verzucht de eigenaar, staand in de zwartgeblakerde sportschool.
Hij weet niet wie het zou kunnen hebben gedaan. "Er spookt van alles door je hoofd, maar je weet het niet. Er hangt geen kaartje bij."

Thuis voor veel mensen

Geven heeft de zaak in drie jaar opgebouwd. "Daar heb ik hard voor gewerkt om een mooie plek neer te zetten, een thuis voor veel mensen. We waren echt een ouderwetse sportschool, een familiesportschool."
Hij gaat dan ook niet bij de pakken neerzitten: "Het ziet er nu heel dramatisch uit, het is ook dramatisch. Maar er is geen overwinning zonder tegenslag. Dus we staan op, incasseren en weer doorgaan. Opruimen, schoonmaken en kijken wat we kunnen doen."

'Hartverwarmend'

Bovendien krijgt hij veel steun. "Er is een crowdfunding gestart. Er zijn veel mensen die helpen. En ik heb honderden berichten gekregen van leden en oud-leden, maar ook van mensen die ik niet ken. Hartverwarmend", zegt Geven.
Bij de brand raakte niemand gewond, er wordt onderzoek gedaan naar de oorzaak van de brand. De politie is op zoek naar getuigen die iets gezien hebben rond het tijdstip van de brand. Ook zijn camerabeelden uit de buurt welkom.