Rijk van Nijmegen

Hoogleraar Radboudumc kijkt terug op heftig jaar

Chantal Bleeker van het Radboudumc
Chantal Bleeker van het Radboudumc © Simon Warmer
NIJMEGEN - Dit jaar is de zorg volledig gedomineerd door het coronavirus. 2021 begon tijdens de tweede golf. We sluiten het jaar af in een strenge lockdown en met de dreiging van een vijfde golf. Het Nijmeegse Radboudumc kijkt terug op een jaar waarin het ziekenhuis onder grote druk heeft gestaan.
“2021 was een druk en bewogen jaar. Heel veel mensen hebben heel hard moeten werken op andere afdelingen dan waar ze gewend zijn om te werken. En dat zorgt ervoor dat de overbelasting die er was aan het begin van het jaar niet minder is geworden aan het einde van het jaar”, vertelt internist-infectioloog Chantal Bleeker van het Radboudumc, tevens hoogleraar Uitbraken van Infectieziekten.
Kijk naar het interview met Bleeker:
Hoogleraar Radboudumc kijkt terug op heftig jaar

Minder waardering voor de zorg

Volgens Bleeker was 2021 zelfs nog heftiger dan 2020, het jaar waarin de coronacrisis begon. “Ik denk dat dit jaar zwaarder is geweest dan het jaar ervoor. Omdat er in 2020 heel veel waardering voor de mensen in de zorg was, hadden we ook allemaal heel erg het gevoel dat we dit samen deden. Je merkt dat we dat gevoel in de loop van dit jaar echt een beetje zijn kwijtgeraakt", legt ze uit.
"En dat bovenop de vermoeidheid om al twee jaar die coronazorg te kunnen doen en de andere zorg zoveel mogelijk overeind te houden. Je merkt dat we elkaar in de samenleving een beetje kwijt aan het raken zijn.”

Kritiek op coronabeleid

Bleeker heeft het afgelopen jaar meerdere keren publiekelijk aan de bel getrokken. Ze was kritisch op de flinke versoepelingen in de zomer, pleitte voor een eerdere start van de boostercampagne en waarschuwde voor een dreigende code zwart.
De intensive care in het Radboudumc.
De intensive care in het Radboudumc. © Radboudumc
“Er zijn een aantal dingen die we anders kunnen doen. Niet dat corona daardoor weggaat, maar het wel minder ons leven gaat beheersen. Ik denk dat ik vanuit de achtergrond van mijn expertise op het gebied van uitbraak en infectieziekte daar ook een rol in kan spelen, en voel daardoor ook de verantwoordelijkheid om die rol te pakken. En dat is de reden dat ik dan toch maar mijn mond opendoe en probeer daar aandacht voor te vragen.”

Schelden en intimidatie

Het delen van haar visie wordt haar niet altijd in dank afgenomen. Soms wordt er zelfs ronduit grof gereageerd. “Op alles wat je in de media of op social media ten gunste van vaccinaties zegt, krijg je ook vrij veel commentaar. Dat is soms onaardig, tot scheldend en intimiderend aan toe. Dat is lang niet altijd leuk en ook wennen, want dat ben je als dokter natuurlijk niet gewend. Ik probeer het zoveel mogelijk naast me neer te leggen en het niet te laten beïnvloeden wat ik zeg.”
Voor 2022 hoopt de internist-infectioloog dat mensen hun schouders eronder blijven zetten. “Ik snap heel goed dat iedereen het zat is, de mensen in de zorg en de mensen in de samenleving. Ik kan ook echt niet gaan voorspellen of corona in 2022 ons leven niet meer gaat bepalen. Maar ik ben er wel van overtuigd dat dat gaat komen. En tot die tijd zullen we daar wel met z'n allen hard voor moeten werken."