De wolf liep als een rode draad door onze provincie in 2021

Vier wolvenwelpen en een volwassen wolf op de Veluwe.
Vier wolvenwelpen en een volwassen wolf op de Veluwe. © Gijsbert Griffioen / Zoogdiervereniging
ARNHEM - In 2021 zaten we allemaal veel binnen vanwege de avondklok, lockdowns en thuiswerken. Wie wel veelvuldig in Gelderland rondliep en de gemoederen bezighield, was de wolf. Filmmaker Cees van Kempen legde dit jaar de laatste hand aan zijn natuurfilm over het dier, dat hij op verschillende manier op het spoor kwam: "Ik heb pups gevonden door te speuren naar plastic flesjes."
Jarenlang lag de natuurfilmer op zijn buik in de Gelderse bossen om het dier vast te leggen. "Het is eigenlijk een succesverhaal dat de wolf terugkomt", stelt Van Kempen in Het jaar van Gelderland. "Het is een toevoeging voor onze natuur. De wolf brengt een hoop biodiversiteit terug." Verkleed als boom of met zijn slaapzak in het bos probeerde hij het roofdier op de gevoelige plaat te leggen.
Het resultaat is in september 2022 te zien in zijn natuurfilm. "Wat ik graag wil vertellen met mijn film, is dat alles wat we mooi vinden aan onze honden, ook in de wolf zit", legt hij uit. "Het verhaal gaat over een puppy die opgroeit in het oosten van Duitsland en zijn roedel verlaat. Hij trekt richting het westen en komt dan hier aan, waar hij zijn vrouwtje ontmoet en een roedel start."
Nog een paar dagen en dan komt 2021 ten einde. Het was wederom een jaar waarin de natuur een grote rol speelde en weerextremen ons om de oren sloegen. Dat leverde een aantal dieptepunten, maar ook zeker een hoop hoogtepunten op. In Het jaar van Gelderland blikt Omroep Gelderland terug op 2021.

Plastic flesjes

Van Kempen merkt niet alleen aan de komst van de wolf dat de natuur verandert, maar ook aan het gedrag van de mens. "Een strategie van me was zoeken naar plastic om te vinden waar ze waren." Hij ziet de wolvenpups als jonge hondjes die met de flesjes spelen. "Het is eigenlijk te gek voor woorden dat het kan. Het is echt overal."
En dat raakt een gevoelige snaar bij plandelman Anton Damen. Die raapt plastic op tijdens zijn wandelingen in de provincie. Hij merkt een afname van flesjes in de natuur, maar vindt nog steeds veel blik. Zijn verhaal en nog meer onderwerpen uit 2021 zijn dinsdagavond te zien op TV Gelderland.
Alvast kijken? Kijk video hieronder.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!