Achterhoek

Man die Maserati van zijn baas in brand stak krijgt 18 maanden cel

Maserati, foto ter illustratie.
Maserati, foto ter illustratie. © Pixabay / Marvin_SNCR
DOETINCHEM - Een 35-jarige man uit Etten is veroordeeld tot 18 maanden cel voor het in de brand steken van de Maserati van zijn ex-werkgever. Ook moet hij een schadevergoeding betalen aan een oud-collega, omdat hij haar met pepperspray in het gezicht had gespoten. Daarnaast werd de man ook veroordeeld voor bedreiging.
De Ettenaar werd ontslagen vanwege wangedrag bij het bedrijf van Armando Muis, een scooterimporteur. Uit wraak heeft de man op 17 juni 2019 de Maserati van Muis aan het Hof van Rome in Doetinchem in brand gestoken. Omdat de man al 18 maanden in voorarrest heeft gezeten, hoeft hij niet meer terug de cel in.

'Ik laat mij niet zo naaien'

Een oud-collega, die tegen hem getuigde, is met pepperspray in het gezicht gespoten, daarvoor moet de man 400 euro schadevergoeding betalen. Ook zegt de rechtbank dat is bewezen dat de man vanuit de gevangenis weer een ander telefonisch had bedreigd. "Ik laat mij niet zo naaien, pas maar op. Als de deur hier opengaat kom ik je opzoeken" en "je bent een vies, vuil kankerventje. Ik ben met jullie nog niet klaar, ik ga het wel even recht zetten met jullie", heeft de man gezegd in een opgenomen tapgesprek.
De officier van justitie had ook tbs met dwangverpleging geëist. De rechtbank ging daar niet in mee, omdat deskundigen geen stoornis bij de man hebben kunnen vaststellen.

Meineed

De verdachte schoof na zijn aanhouding in een eerdere zitting een getuige naar voren die verklaarde dat hij bij de verdachte was geweest in de nacht dat de auto in vlammen op ging. Die getuige trok die verklaring later weer in en werd opgepakt voor meineed. "Het kwam erop neer dat ik hem een alibi moest verstrekken, maar na het lezen van het dossier schrok ik zo, dat ik goed heb nagedacht. Ik was die nacht niet bij hem", vertelde de getuige voor de rechters.
Eerder dit jaar werd de man vrijgelaten, wat voor veel verontwaardiging zorgde bij de oud-collega die hij had bespoten met pepperspray. Zij verliet toen in tranen de rechtbank.

Vrijspraak

De man werd ook nog van andere strafbare feiten verdacht. Zo zou hij een vuurwerkbom af hebben laten gaan bij de toenmalige woning van Muis aan de Beethovenlaan. Hij had een Cobra 8 met tape aan het keukenraam vastgeplakt en in 2017 een bedrijfsbusje vernield. De rechtbank zegt dat deze feiten niet bewezen zijn en sprak de man daarvan vrij.