Gelderland

2021 zorgde voor tranen van verdriet in de zorg en tranen van geluk in de sport

Anke Kröner (links) en Lisa Kruger.
Anke Kröner (links) en Lisa Kruger. © Gelre Ziekenhuizen/ANP
ARNHEM - Corona heerste ook in 2021 nog volop in Gelderland en dat heeft impact gehad op heel veel sectoren. Ic-arts Anke Kröner en paralympiër Lisa Kruger hadden in hun vakgebied ieder op hun eigen manier te maken met het virus. Wat ze gemeen hebben, is dat ze creatief moeten omgaan met de situatie waar ze in zitten.
Kröner werkt als intensivist bij Gelre Ziekenhuizen en zag ook dit jaar de ic-bedden weer volstromen. Zij moest op haar beurt al die heftige moment ook weer kwijt, ze moest als het ware zelf leegstromen. "Ik heb een vak waar je van alles ziet, ook voor corona al", vertelt ze in Het jaar van Gelderland. Volgens komt ze steeds vaker thuis met verhalen die ze kwijt moet.
De impact die corona heeft op mensen die op de ic-liggen, blijven haar namelijk helder bij. "Mensen die lang bij ons liggen grijpt je wel aan", aldus Kröner. "Die niet opknappen, maar ook niet achteruit gaan." Ook het speciale psychosociaal team van het ziekenhuis heeft haar vaker aan de lijn. "Ik doe dat nu veel makkelijker. Zit ik ergens mee, dan bel ik even."
Nog een paar dagen en dan komt 2021 ten einde. Het was wederom een jaar waar corona de klok sloeg en ervoor zorgde dat Gelderland en haar inwoners op de proef werden gesteld in hun creativiteit, doorzettingsvermogen en geduld. Dat leverde een aantal dieptepunten, maar ook zeker een hoop hoogtepunten op. In 'Het jaar van Gelderland' blikt Omroep Gelderland terug op 2021.

Zwemmen in de showroom

De Harderwijkse paralympiër Lisa Kruger beleefde dit jaar een heel ander soort spanning. "Tot op het laatste moment was ik bang dat het mis zou gaan", vertelt ze over de onzekerheid die speelde. Na een verplaatsing en angst over een coronapiek na de Olympische Spelen gingen de Paralympische Spelen toch door. Kruger won er uiteindelijk vier medailles.
Dat lukte omdat de Harderwijkse er vooraf alles aan deed om gefocust en fit te blijven. "Je moet gewoon blijven trainen voor je doel", legt ze uit. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan, aangezien de zwembaden ook dicht gingen. En dus kwam ze tot de creatieve oplossing om aan te bellen bij een bedrijf dat stroomzwembaden verkoopt. "Daar heb ik in de showroom alsnog stukjes kunnen zwemmen om het gevoel te behouden."

Vooruit kijken

Beide vrouwen kijken allebei met vastberadenheid en vertrouwen vooruit naar 2022. Zo is Kröner van mening dat 'code zwart' in de zorg nog niet aan de orde is en ook niet aan de orde gaat komen. "We kunnen nog meer kwaliteit inleveren", stelt ze. Er is volgens haar daarbij wel een algeheel besef nodig binnen de samenleving. "We moeten leren accepteren dat de zorg het niet allemaal aankan."
Kruger heeft op haar beurt de pijlen gericht op het wereldkampioenschap in Madeira, Portugal. "Voor mijn eerste doel van 2022 ben ik al een stapje dichterbij", vertelt ze. "Ik heb al drie limieten gezwommen dus ik mag starten. Ik wil er zes halen en zoveel mogelijk medailles scoren voor Nederland."
De eerste aflevering van Het jaar van Gelderland met nog veel meer gasten wordt vanavond na het nieuws uitgezonden. Alvast kijken? Dat kan hier:
Het jaar van Gelderland