Achterhoek

Meldpunt over afvalbeleid Doetinchem na klachten van inwoners

Een inwoner gebruikt de afvalpas bij een ondergrondse container.
Een inwoner gebruikt de afvalpas bij een ondergrondse container. © Omroep Gelderland
DOETINCHEM - De PvdA Doetinchem heeft een meldpunt geopend over het afvalbeleid van de gemeente Doetinchem dat vanaf 1 januari 2022 van start gaat. De partij ontving de afgelopen periode al meerdere klachten van inwoners die zich zorgen maken.
“Vooral bij inwoners van de hoogbouw zit nu de pijn”, zegt fractievoorzitter Maarten op de Weegh van de PvdA. “Ze weten vaak niet hoe ze hun afval moeten scheiden. De hoogbouw beschikt niet over een container voor groenafval, waardoor het afval waarschijnlijk bij het restafval terechtkomt.”

Wethouder pakt signalen meteen op

De signalen van inwoners hebben ook wethouder Rens Steintjes bereikt. “Wij hebben hier veel vragen over gekregen. Met name mensen in de hoogbouw vragen zich af waarom zij het groen niet kunnen scheiden”, zegt Steintjes. “Dit hebben we meteen opgepakt en willen dit gaan faciliteren door bij de hoogbouw groene containers te plaatsen, ook al is dit wellicht een tijdelijke maatregel.”

'Onrust bij inwoners'

De gemeenteraad van Doetinchem stemde eerder dit jaar al in met het afvalbeleid, maar het onderwerp kwam donderdagavond nogmaals ter sprake toen de raad sprak over de nieuwe prijzen voor afvalstoffenheffing. Vanaf 1 januari betalen inwoners van Doetinchem, naast een vast tarief, voor het aanbieden van de grijze container of zakken voor restafval. “Er is veel onrust bij inwoners die er vanuit gaan dat ze meer gaan betalen”, aldus Op de Weegh.

Meldpunt tot april open

Dat is ook de reden voor de partij om het meldpunt te openen. “We willen de zorgen van inwoners blijven horen en dit goed monitoren”, zegt Op de Weegh. “De signalen die we krijgen gaan we clusteren en zo nodig ook weer aankaarten in de gemeenteraad.”
Op de Weegh wil het meldpunt in ieder geval tot april open houden, maar verwacht na twee maanden al een duidelijk beeld te hebben van de klachten.

Zie ook: