Stedendriehoek

Kunstwerken brengen Zutphen in kerstsfeer, maar winkelend publiek is er niet

Kunstenaar tekent raamschildering.
Kunstenaar tekent raamschildering. © Omroep Gelderland
ZUTPHEN - Meer dan 70 kunstwerken staan er in de binnenstad van Zutphen, bedoeld om meer gezelligheid te geven aan het winkelend publiek. Alleen was er niet helemaal rekening gehouden met de lockdown. Daardoor is de binnenstad leger dan verwacht, maar dat mag de pret niet drukken.
IJsberen, vossen, uilen en winterlandschappen. Kunstenaars hebben onder andere hiervan tekeningen gemaakt op ruiten van winkels om de binnenstad van Zutphen alsnog in 'kerstsfeer' te brengen. De tekeningen zijn sinds een paar weken te zien.
Mark Schuitemaker, directeur van organisator Zutphen Promotie, merkt dat de reacties positief zijn. "Sommigen komen speciaal naar Zutphen om de tekeningen te bekijken. Daarnaast zien we dat er sinds de strenge lockdown digitaal meer stadswandelingen worden verkocht."

Triest

Toch blijft corona een boosdoener, ook voor de tekeningen. Winkels mogen niet open, waardoor er minder publiek is voor de kunst in de buitenlucht. "Heel triest", zegt de directeur. "Wij zijn er juist voor de winkeliers en om mensen naar de binnenstad te trekken."
Zo zien de kunstwerken in Zutphen eruit:
Binnenstad is in kerstsfeer gemaakt, corona gooit roet in het eten
Anneleyn Pieterse is één van de kunstenaars. Zij noemt het zuur dat het rustiger is in de binnenstad door de sluiting van winkels, maar bekijkt het liever van de positieve kant. "Ik maak de tekening met de gedachte 'mensen ga naar buiten nu er nog iets te zien is'."
Wie de tekening van Pieterse wil bekijken, moet onder andere bij koffie- en theeschenkerij en cadeaushop De Pelikaan zijn. Normaal maakt ze portretten, dit is hele andere koek. "Maar wel heel leuk, het levert me ook nieuwe opdrachten op. Dat komt goed uit, want vanwege corona kan ik niet zo veel."

Uilen

Ook de opticien van Tineke Loman heeft winterse tekeningen op de ramen. "We wilden heel graag uilen en de kunstenaar heeft dat kunnen maken, we zijn er heel blij mee". Loman merkt ook echt dat mensen stilstaan bij het werk. "Ze maken regelmatig foto's".
Tot eind januari zijn de tekeningen te zien.