Jacht op herten verstoort de wolf, maar mag (voorlopig) wel doorgaan van rechter

Damherten langs de Zutphensestraatweg.
Damherten langs de Zutphensestraatweg. © Jean Marc-Regelink/Persbureau Heitink
UDDEL - De provincie Gelderland mag doorgaan met het afschieten van damherten, edelherten, zwijnen en reeën op de Veluwe. Dat heeft de voorzieningenrechter vrijdag bepaald. De rechter moest zich buigen over dit vraagstuk, nadat de Faunabescherming had gevraagd om het ongeldig verklaren van een jachtontheffing. Volgens die stichting worden wolven teveel verstoord door de jacht, en dat zou tegen de wet Natuurbescherming ingaan.
De rechter geeft toe dat het waarschijnlijk is dat wolven verstoord worden door de jacht. Volgens onderzoeken die de rechter in de uitspraak aanhaalt, heeft vooral de aanwezigheid van jagers veel invloed op de wolf. Bovendien is niet met zekerheid te stellen dat er genoeg voedsel overblijft voor de wolf, als herten en zwijnen worden afgeschoten, zegt de rechter.

Te veel dieren is ook niet goed

De provincie Gelderland wijst echter op de noodzaak van het afschieten van de dieren. Als er te veel herten en zwijnen op de Veluwe rondlopen, gaat dat ten koste van de natuur. Het is volgens de provincie dus noodzakelijk dat er dieren worden afgeschoten. Bovendien zijn er volgens de provincie sinds 2019, toen de ontheffing werd verleend, juist méér wolven bij gekomen op de Veluwe, en zijn er geen wolven vertrokken omdat ze last hadden van jagers.
De rechter gaat mee in deze redenering, en ziet dan ook geen reden om de jacht per direct te stoppen. Hij wijst er wel op dat het goed is om alle voors en tegens nog eens tegen elkaar af te wegen. Dat zal in februari gebeuren, als een bezwaar van de Faunabescherming bij de provincie behandeld wordt.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!