Rivierengebied

'Vuurwerk veroorzaakt enorme stress', dierenorganisaties willen permanent verbod

Een angstige hond met een bouwkoptelefoon.
Een angstige hond met een bouwkoptelefoon. © ANP
TIEL - Honden die van schrik wegrennen en onder een auto komen, katten die zoekraken en vogels die van schrik tegen de ruiten vliegen: vuurwerk maakt dieren bang met alle gevolgen van dien. Daarom is een groot aantal landelijke en regionale organisaties - die zich inzetten voor dierenwelzijn en het milieu - een petitie gestart. Doel: een permanent vuurwerkverbod.
Een van de deelnemende partijen is Stichting Dierenhulp Tiel. Marja van Gessel weet wat die harde knallen aan het einde van het jaar kunnen veroorzaken. De verhalen van weggelopen dieren rijgen zich aaneen als ze eenmaal over vuurwerk begint.
Pony Genji raakte in paniek door vuurwerk: 'We moesten hem laten inslapen'

Onbegrijpelijk

"Laatst nog. Een hond uit Heerhugowaard midden in Noord-Holland die van schrik was gaan rennen en pas hier bij Tiel stopte en gevangen kon worden." Onbegrijpelijk vindt ze het. "Er wordt al dagen flink geknald hier in de buurt. En dieren horen vaak veel scherper dan mensen. Moet je nagaan wat voor schrik die hebben."
Een jongeman steekt vuurwerk af.
Een jongeman steekt vuurwerk af. © ANP
Marja pleit dan ook voor een permanent landelijk vuurwerkverbod. "En als dat niet lukt in ieder geval ervoor zorgen dat het beperkt blijft tot een uurtje en niet wekenlang. Vuurwerk zorgt voor een enorme stress bij onze honden en katten."
Het manifest voor het instellen van een permanent vuurwerkverbod is inmiddels door 500.000 mensen en organisaties ondertekend.

'Nederlandse traditie'

Voor komende jaarwisseling geldt al een algeheel vuurwerkverbod, met het doel om de zorg te ontlasten. Uit een recente peiling van I&O Research blijkt dat 63 procent van de Nederlanders voorstander van een particulier verbod is.
Zo'n één op de tien zegt ondanks het verbod dit jaar toch vuurwerk af te steken. Voorstanders zien vuurwerk volgens I&O Research 'als een Nederlandse traditie die niet zomaar kan en mag worden afgeschaft'.
Tips

Voor wie een hond of kat heeft die erg angstig is voor vuurwerk, zijn er wel een aantal tips. Zo kan je je hond van tevoren trainen om niet te schrikken van harde geluiden. Ook helpt het als je een veilige schuilplaats voor je huisdier inricht. Een extra lampje en de radio aan helpt ook. Zorg dus voor afleiding, een speeltje bijvoorbeeld.

En het allerbelangrijkste is misschien wel dat je zelf kalm moet blijven, want dan blijft de hond het meestal ook. Houd je trouwe viervoeter ook altijd goed aangelijnd als je naar buiten gaat. En voor als het toch fout gaat: controleer of de chip nog werkt.