Rijk van Nijmegen / Stedendriehoek

'Voor sommige mensen zijn dit helemaal geen fijne dagen', Luisterlijn staat roodgloeiend

Het aantal bellers naar De Luisterlijn groeit en groeit.
Het aantal bellers naar De Luisterlijn groeit en groeit. © Pixabay.
NIJMEGEN - Het loopt in deze tijd storm bij De Luisterlijn. Op de kantoren in Nijmegen en Apeldoorn merken vrijwilligers dat de behoefte aan een luisterend oor tijdens de feestdagen groot is. Zeker nu we, voor het tweede jaar, weer een coronakerst vieren. De Luistertelefoon vraagt vrijwilligers daarom extra diensten te draaien én is hard op zoek naar nieuwe vrijwilligers.
Annet van der Meijden uit Nijmegen draait al heel wat jaren mee bij De Luisterlijn en werkt juist altijd graag op eerste kerstdag: "Ik wil er juist voor mensen zijn op deze dag. Ik weet hoe belangrijk het is om op dit soort dagen écht naar een ander te luisteren. Want voor nogal wat mensen zijn dit helemaal geen fijne dagen."
Kijk hier naar de gesprekken met de vrijwilligers.
Luisterlijn staat roodgloeiend

Mooie gesprekken

Annet begon in 2018 als vrijwilliger bij De Luisterlijn. Na een meerdaagse training en een inwerkperiode met een mentor, draait zij nu één keer per week een dienst van vier uur. Inmiddels is zij ook zelf mentor voor beginnende vrijwilligers en acteur bij trainingen.
"Ik ben begonnen toen ik een advertentie las voor vrijwilligers voor De Luisterlijn. Toen heb ik me direct aangemeld. Het past echt bij mij. Ik heb zelf een behoorlijk heftig leven gehad en heb toen ervaren hoe belangrijk het is om er voor mensen te zijn. Juist tijdens de kerstdagen, als mensen je echt nodig hebben".
Het zijn niet per se hele zware gesprekken. "Ik herinner me een vrouw die alles voor elkaar had en toch het gevoel had haar ei niet echt kwijt te kunnen. Dan luister ik en praten we met elkaar. En dat komt ook recht in mijn hart binnen. We hebben beiden dan baat bij een goed gesprek".

Nieuwe oren

Het aantal bellers naar De Luisterlijn groeit en groeit, dus nieuwe vrijwilligers zijn van harte welkom. Zij krijgen een gedegen training. Trainer José Borkes: "Voordat je mag starten wordt je meerdere dagen getraind. Ook loop je eerst een tijd met een mentor mee. Wat wij zoeken? Mensen met een écht luisterend oor, geen mensen die in een gesprek meteen met oplossingen komen. Of met hun eigen verhaal komen. Het gaat erom bellers te horen."

Corona en kerst

De Luisterlijn is dag en nacht bereikbaar en krijgt gemiddeld tussen de 800 en 1000 telefoongesprekken op een dag. Je kunt er anoniem je verhaal doen. Daarnaast zijn er bijna honderd chatgesprekken op een dag. De meest gesprekken gaan over relaties, de invulling van de dag, geestelijke gezondheid en sinds de afgelopen twee jaar ook over corona.
Het telefoonnummer van De Luisterlijn is 088-0767000 (24/7 bereikbaar). Chatten is mogelijk via www.deluisterlijn.nl (elke dag van 10-22 uur).