Noord-Veluwe

Kerstvieringen met 650 man in Barneveld: 'We willen een signaal afgeven'

Voorganger Peter Paauwe.
Voorganger Peter Paauwe. © Omroep Gelderland
BARNEVELD - Vrijwel nergens in Gelderland zijn de kerken geopend met de kerstdagen, maar in Barneveld wel. Bij DoorBrekers worden vier kerstvieringen gehouden met 650 mensen.
De eerste van de vier was donderdagavond. Tijdens Kerstavond zijn er twee en dan is er ook nog een viering op Tweede Kerstdag. De lockdown wordt daarbij genegeerd. "Kerken hebben vrijheid van godsdienst", verklaart voorganger Peter Paauwe. "Dat is een grondrecht. En daar maken we gebruik van. En we willen zo ook een signaal richting de overheid geven: dat het tijd is voor een beleid dat meer ruimte gaat geven aan de dingen die belangrijk zijn in het leven."
Kijk hier naar de beelden van de viering van donderdagavond.
Kerstvieringen met 650 man in Barneveld: 'We willen een signaal afgeven'
Er wordt niet gevraagd naar een QR-code, maar de coronaregels worden wel gerespecteerd. "Wij zitten nu op een derde van onze capaciteit. Er wordt afstand gehouden. Mensen gaan door de ene deur naar binnen en door de andere naar buiten. We doen er alles aan om het zo veilig mogelijk te laten verlopen. De overheid hier heeft nog niet gereageerd. Ik verwacht hier ook geen handhavers, misschien komen ze om de dienst mee te maken."

Jezus vieren

De bezoekers zijn blij dat ze toch een kerstdienst kunnen meemaken. "Mooi dat het kan, daar zijn we heel dankbaar voor. Dat we deze boodschap mogen horen. Veel mensen leven nu in angst en daarom is het goed om nu de geboorte van Jezus te vieren."
Twee vrouwen genieten ook duidelijk. "Fantastisch. Een avondje uit, lekker in de kerk. Maar wel respect voor de regels, er is afstand. Heel tof. En minder capaciteit in de kerk. Je hebt tickets van tevoren geboekt, zodat ze precies weten hoeveel mensen er zijn. Elkaar ontmoeten en God ontmoeten, dat is echt heel fijn."

Positieve boodschap

Tot slot de boodschap van DoorBrekers. "Vergeet corona en vier Jezus", verkondigt Paauwe enthousiast. "Ik hoop dat mensen tijdens de feestdagen - die gaan om de geboorte van Jezus Christus - corona even achter zich kunnen laten en zich kunnen verheugen op wat Jezus in deze wereld heeft gebracht: vrijspraak en genade voor alle mensen en een hoopvolle toekomst. Een heel positieve boodschap, een hart onder de riem. Corona heeft niet het eeuwige leven, dat gaat ook weer voorbij."