Rijk van Nijmegen

Prachtig kerstdiner voor honderden Nijmeegse gezinnen in armoede

Voor veel gezinnen is een luxe kerstdiner niet mogelijk.
Voor veel gezinnen is een luxe kerstdiner niet mogelijk. © Jill Wellington / Pixabay
NIJMEGEN - Tijdens de feestdagen lijkt het allemaal niet op te kunnen met al het lekkers dat ons via reclames getoond wordt. Voor veel gezinnen is die luxe normaal niet weggelegd. Dit jaar wel, dankzij de actie Licht op Stille Armoede. Daarmee kunnen bijna zevenhonderd gezinnen in Nijmegen genieten van een culinair hoogstandje.
“Echt fijn dat er toch iemand is die een beetje aan ons denkt” zegt Irene Miller, terwijl ze de kerstmaaltijd bekijkt die Mendel Janssen van Licht op Stille Armoede haar zojuist is komen brengen.

Ontroerd

“Hier ben ik heel erg blij mee" zegt Irene ontroerd. "Want anders was het gewoon een broodje hamburger of macaroni. En ja, dit doe me wel wat.” Door ziekte kan Irene al jaren niet meer werken en kwam ze in de schulden. Ze moet nu rondkomen van 50 euro per week. Miller: “Ik heb daar echt moeite mee. Ik kan niet kiezen in de winkel van het bovenste schap, ik moet het onderste schap hebben. En dan maar afwachten of je uitkomt met die 50 euro.”
Juliet en Irene genieten van hun kerstdiner.
Juliet en Irene genieten van hun kerstdiner. © Omroep Gelderland
Ook haar vriendin Juliet Moeljoredjo kwam in de bijstand terecht, nadat ze eerst 26 jaar een goede baan had gehad. Juliet: “Het kan iedereen overkomen. Ik was office manager. Ik had een heel goed salaris, ik zat aan de top van mijn salaris. Maar het overkomt ook mij.”

Onverwachtse wending

De dochter van Juliet, die al op haar zestiende ging studeren, moest allerlei bijbaantjes nemen om die studie te kunnen betalen. Bij Irene scheelde het 400 euro in de maand kinderbijslag op het moment dat haar zoon 18 jaar werd. Dat was echt een grote klap voor haar. Het geeft maar aan dat er soms niet veel hoeft te gebeuren om in een totaal andere situatie terecht te komen, zo geven zij beiden aan.
Beide vrouwen zijn lid van Stichting Quiet Nijmegen. Quiet is een verwijzing naar de Quote 500, de lijst met de 500 rijkste mensen in Nederland. Want zoals er een lijst met vijfhonderd rijkste mensen is, zo is er ook een lijst met arme mensen. Alleen is die lijst veel langer. Alleen al in Nijmegen waren vorig jaar 17.700 huishoudens die moesten rondkomen van een inkomen onder de armoedegrens.

Dankbaar

Mendel Janssen van Culinair Nijmegen besloot daar iets aan te doen. Tijdens de eerste lockdown verkocht hij horecabonnen om ondernemers te steunen. En met de kerst in het vooruitzicht wilde hij ook iets doen voor mensen in armoede.
Een deel van de opbrengst van de horecabonnen is bestemd voor kerstdiners voor hen. Mendel: “Mensen zijn echt heel erg dankbaar. Dat is ook de eerste keer dat ik dat meemaak, maar supermooi om dat te kunnen geven.”
En het blijft niet bij de kerstdiners alleen. Mendel gaat door met het verkopen van horecabonnen, waarvan een deel bestemd is voor goede doelen. Mendel: “Ja, zo’n kerstdiner smaakt naar meer, dus we gaan nu op structurele basis aan Quiet doneren.”