Arnhem en omstreken

Arnhem krijgt 'eerste islamitische natuurbegraafplaats'

Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. © ANP
ARNHEM - Arnhem krijgt een islamitische natuurbegraafplaats. De gemeente zegt dat het de eerste natuurlijke islamitische begraafplaats in Nederland is. Volgens wethouder Cathelijne Bouwkamp is er veel behoefte aan.
"Bij islamitisch begraven moet sprake zijn van eeuwige grafrust. Die mogelijkheid was er in Arnhem niet. Daarom worden veel moslims noodgedwongen begraven in het land van herkomst van ouders of grootouders, ook als zij in Nederland zijn geboren", stelt Bouwkamp.

'Makkelijker om graf te bezoeken'

"Als moslims in Nederland begraven worden, is het voor de nabestaanden ook makkelijker om het graf te bezoeken. In Nederland zijn natuurbegraafplaatsen, maar er is geen islamitische natuurbegraafplaats. Ik ben blij dat we dit in Arnhem mogelijk kunnen maken."
De begraafplaats komt in de buurt van het Postillion Hotel, nabij knooppunt Waterberg. Het is een initiatief van Stichting Islamitisch Begraven (IBN) en Iman Stratenus. Zij hebben een stuk grond van 7 hectare gekocht en onderzoek gedaan naar onder andere de gevolgen voor het landschap. Het college van Arnhem heeft dinsdag ingestemd met de visie en schaart zich achter het idee.

Teruggeven aan de natuur

Het plan is om de locatie natuurlijk in te richten en om de begraafplaats in de loop van de tijd in delen terug te geven aan de natuur. Op die manier levert de begraafplaats volgens de gemeente een bijdrage aan natuurontwikkeling en biodiversiteit. Momenteel is het nog een maïsakker.