Rijk van Nijmegen

Ramp dreigt voor werkgroep met collectie historische kleding: 'We hopen op een wonder'

Wies laat zien hoe een boerenechtpaar er vroeger bij liep
Wies laat zien hoe een boerenechtpaar er vroeger bij liep © Omroep Gelderland
WIJCHEN - Als ze voor april geen andere ruimte hebben gevonden, staat de Werkgroep Maas en Waalse streekdracht en mode van de Historische Vereniging Tweestromenland met haar collectie op straat. "We hopen op een wonder, zodat de kleding die wij de afgelopen 60 jaar hebben verzameld, bewaard kan blijven", zegt Wies Berris van de werkgroep.
De werkgroep maakt op dit moment gebruik van de ruimte van het sociaal, cultureel centrum Mozaïek in Wijchen, maar de huur is zo hoog dat ze het niet meer kunnen betalen. "We zijn geen commerciële vereniging die overal geld voor kan vragen, wij willen vooral mensen laten zien hoe het vroeger was."
Wies maakt zich dan ook grote zorgen: "Als we hier echt wegmoeten en we hebben geen andere ruimte, dan is dat een ramp. Wat moet je dan?"

Hilarisch

De werkgroep gaat met haar collectie vooral langs verzorgingshuizen en instellingen. "We verzorgen met een aantal vrijwilligers een middag of avondvullend programma en laten aan de mensen zien hoe vroeger rouwkleding, zondagse kleding of werkkleding eruitzag. We eindigen altijd met het ondergoed en dat vinden mensen vaak hilarisch."
Presentatie van de Werkgroep Maas en Waalse streekdracht en mode
Presentatie van de Werkgroep Maas en Waalse streekdracht en mode © Werkgroep Maas en Waalse streekdracht en mode

Ontroerende reacties

Behalve dat het leuk is om te zien, doet de oude kleding mensen vaak weer aan vroeger denken. "We komen ook wel bij mensen die aan het dementeren zijn en als ze dan aan een tasje voelen of aan een jurk, dan denken ze vaak terug aan hun moeder en dat is heel ontroerend om te zien", vertelt Wies.
Naast verzorgingshuizen maken ook veel toneelverenigingen gebruik van de collectie van de werkgroep. "We hebben hier alles verzameld vanaf 1880 wat streekdracht en mode betreft uit het land van Maas en Waal en Nijmegen-West. We kunnen mensen volledig aankleden, zoals het er vroeger uitzag."

Duizenden kledingstukken

Wies vindt het belangrijk dat de kleding zorgvuldig bewaard blijft en niet verloren gaat. "Mensen hebben dit vroeger hier gedragen, dat moet gewoon bewaard blijven voor het nageslacht. Tegenwoordig wordt alles weggegooid", stelt ze.
De werkgroep heeft in de afgelopen jaren duizenden kledingstukken verzameld, voornamelijk via schenkingen "Het is wel zo dat het minder is geworden dan 20 jaar geleden. Toen kreeg je vaker kledingstukken binnen van mensen die de zolders van boerderijen aan het opruimen waren, maar mensen weten ons nog steeds te vinden."
De kleding de binnenkomt, wordt zorgvuldig bekeken en indien nodig gerepareerd. "En als er iets van een mot in zit, gaat het eerst even in de diepvries, waarna het kledingstuk een nummer krijgt en heel goed wordt opgeborgen", legt Wies uit.
De werkgroep hoopt met hulp van Gelderland Helpt een nieuwe plek te vinden voor haar kledingcollectie. "We zijn dringend op zoek naar een warme, droge ruimte van ongeveer 60 m2 in de buurt van Wijchen, zodat onze collectie bewaard kan blijven", aldus Wies.
Kijk naar de oproep van Wies Berris in Gelderland Helpt:
Gelderland Helpt - Werkgroep Maas en Waalse streekdracht en mode is dringend op zoek naar een nieuwe locatie