Achterhoek

Praktijkondersteuner jeugd mag na succesvolle pilot definitief aan de slag in Oost-Achterhoek

Zestig procent van 626 jongeren met psychosociale problemen kon door een praktijkondersteuner worden geholpen.
Zestig procent van 626 jongeren met psychosociale problemen kon door een praktijkondersteuner worden geholpen. © Pixabay
LICHTENVOORDE - De pilot met een praktijkondersteuner jeugd voor huisartsen in Oost Gelre, Aalten, Berkelland en Winterswijk is een dusdanig succes geworden, dat de pilot een structureel karakter krijgt. Zestig procent van 626 jongeren met psychosociale problemen kon door een praktijkondersteuner worden geholpen.
Voor 36 procent was een doorverwijzing nodig naar specialistische zorg en bij vier procent werd een traject beëindigd door ouder of kind. "Het is laagdrempelige hulp en de inzet is om het probleem niet alleen 'klein' te houden, maar ook om het in de eigen leefomgeving op te lossen", zegt wethouder Jos Hoenderboom van Oost Gelre.
Vijftien huisartsenpraktijken in de vier gemeenten maakten tijdens de pilot, waar ook zorgverzekeraar Menzis en HuisartsenZorg Oost-Achterhoek bij waren betrokken, gebruik van twaalf praktijkondersteuners. Zij gingen met de kinderen en de ouders in gesprek om informatie te geven, te adviseren, kortstondig te begeleiden of uiteindelijk door te verwijzen naar specialistische zorg.

Gezin, school of sportleven

Maar psychosociale problemen, waar moet dan aan worden gedacht? "Zoals kinderarts Frits Küpers van het SKB altijd al zei: drie vierde van de problemen bij kinderen ligt bij het gezin, de school of het sportleven", zegt Hoenderboom. "Er spelen ook andere problemen, zoals spanningen bij de vader op het werk of op het financiële vlak. De praktijkondersteuner probeert in een gesprek het probleem minder groot te maken dan zoals dat door het kind wordt ervaren. En daarmee de neerwaartse spiraal te doorbreken."
Dat de praktijkondersteuners nu definitief aan de slag kunnen gaan in de vier gemeenten, is voor de wethouder min of meer vanzelfsprekend. "Het werkt preventief", zegt Hoenderboom. "En ik vind het mooi dat we in de Oost-Achterhoek de voorloper zijn op dit gebied."