Rijk van Nijmegen

Buurt maakt zich zorgen om huis dat nog gebouwd wordt: 'Wij weten niet wat er komt'

Ophef in Groesbeek om zorginstelling in een woonhuis.
Ophef in Groesbeek om zorginstelling in een woonhuis. © Omroep Gelderland
GROESBEEK - Een woonhuis, dat op dit moment gebouwd wordt in Groesbeek, zorgt voor ophef bij omwonenden. De buurt meent dat er iets niet klopt.
De man die het huis heeft laten bouwen gaat er niet zelf wonen. Maar toen buurtbewoners de bouwaanvraag onder ogen kregen zagen ze dat er wel was ingevuld dat het zou gaan om een 'eigen woning'. Dat blijkt niet het geval. Het gaat om een zorgwoning.
"Deze woning is van begin af aan ontworpen voor mensen met psychische problemen", legt Patrick Kaspers namens die buren uit. "En dat staat absoluut niet in het bestemmingsplan. Dus daar zijn wij op tegen. We weten niet wat er komt, we weten niet wat er gaat gebeuren."
Buurt maakt zich zorgen om huis dat nog gebouwd wordt: 'Wij weten niet wat er komt'

Niet gelijk een gevaar voor je omgeving

"Moet je dan je hele hebben en houden, je medische geschiedenis op straat leggen als je ergens wilt gaan wonen?", brengt verantwoordelijk wethouder Irma van de Scheur daar tegenin. "Dat speelt hier ook wel een rol, vind ik. Dit zijn gewoon mensen met het probleem dat ze niet helemaal alleen kunnen wonen, maar het is ook niet zo dat ze niet gewoon in een wijk kunnen leven. Dat kan een autismestoornis zijn, bijvoorbeeld. Maar daarmee ben je nou niet gelijk een gevaar voor je omgeving natuurlijk."
Toch maken omwonenden zich flink zorgen. "Het geeft ons een heel, heel raar gevoel", zegt Kaspers. "En de gemeente zegt dat het allemaal wel meevalt. Ja, wat valt er mee?" De wethouder probeert dat duidelijk te maken. "Als er echt risico's zijn, dan wil je dat als inwoners en ook als gemeente niet. Je gaat geen risico's nemen."

Noodnummer

Er is een informatieavond geweest en er is een telefoonnummer beschikbaar voor als er iets mis zou gaan. Van de Scheur: "Dat is toch ook een heel geruststellend idee." Buurtbewoners zien dat anders: "Ik hoef mijn buren niet in de gaten te houden", vervolgt Kaspers. "Dan ga ik er al vanuit dat er iets gaat gebeuren."
De bewoning zoals gepland gaat overigens gewoon door. "Wij gaan er eigenlijk vanuit dat deze mensen gewoon prima in de wijk kunnen leven", aldus de wethouder. En garanties zijn er niet in het leven. Overal kan altijd wat misgaan. Dus garanties kunnen we ook gewoon niet geven."