Achterhoek

Grootste stijging huizenprijzen in de Achterhoek: 'Dit is pittig'

© Omroep Gelderland
AALTEN - De huizenprijzen in ons land stegen afgelopen maand met 20,1 procent in vergelijking met vorig jaar. Dat is volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Kadaster de grootste stijging sinds ruim 20 jaar. En die stijging is de afgelopen maanden met name zichtbaar in de Achterhoek.
Makelaars in de Achterhoek hebben het druk gehad het afgelopen anderhalf jaar, en zeker vanaf juli tot en met september. Door de grote vraag naar woningen stegen de huizenprijzen in Gelderland in het derde kwartaal van dit jaar met meer dan 20 procent in vergelijking met 2020. Maar de grootste stijging is zichtbaar in de Achterhoek, daar stegen de prijzen namelijk met 25 procent.
Huizenprijzen stijgen het meest in de Achterhoek.
Huizenprijzen stijgen het meest in de Achterhoek. © Omroep Gelderland

'Pittige stijging'

"Een stijging van 25 procent voor de Achterhoek, dat is pittig", zegt makelaar Kees Ritmeester uit Aalten. Dat de huizenprijzen zo hard stijgen in de Achterhoek komt volgens hem onder andere omdat mensen uit de Randstad er een huis kopen omdat ze in coronatijd thuis kunnen werken. "Ze komen deze kant op en hun vrienden en familie komen dan kijken en vinden dan de huizenprijzen hier nog goed te doen."

Moeilijk voor starters

De stijging in de huizenprijzen maakt het voor starters op de woningmarkt lastig, maar voor anderen is een woning daar nog goed betaalbaar. De gemiddelde prijs voor een koopwoning in de Achterhoek is 393,000 euro, terwijl je in de Veluwe en Zuidwest Gelderland 450.000 euro voor een woning kwijt bent.
Gemiddelde huizenprijzen in Gelderland.
Gemiddelde huizenprijzen in Gelderland. © Omroep Gelderland

Minder belangstelling

Hoelang makelaars het nog druk blijven houden in de Achterhoek is nog even de vraag, want Ritmeester constateert dat het wat stiller is geworden de laatste tijd. "Het aantal bezichtigingen neemt zienderogen af op moment. Of dat nou tijdelijk is, of dat er een kantelmoment bereikt is, dat is even afwachten", zegt Ritmeester.
Hij denkt dat de verminderde belangstelling misschien te maken heeft met nieuwe lockdown en angst voor de toekomst. Hij verwacht dat ook kopers in de Achterhoek de komende jaren wel blijven merken dat er een woningmarktcrisis is.