Arnhem en omstreken / Rijk van Nijmegen

Dit is de beste nieuwskop, blijkt uit verkiezing van journalist

De Nijmeegse Rutger de Quay zette de verkiezing op.
De Nijmeegse Rutger de Quay zette de verkiezing op. © Thomas Schlijper/bewerking Omroep Gelderland
ARNHEM - Nee, niet de nieuwskop boven dit artikel, maar 'Seksclubs bereiden zich voor op heropening: "Het is erop of eronder"' van RTV Drenthe is de beste kop. Dat blijkt uit de verkiezing die de Nijmeegse Rutger de Quay opzette op zijn social media-account Top die (kranten)kop. En een beetje zelfverheerlijking mag op zijn tijd: wij werden vijfde met de kop ‘Apeldoorn laat Nobelprijswinnaar Willem Röntgen stralen’.
De Quay begon drie jaar geleden met een Twitteraccount waarop hij de beste nieuwskoppen plaatste die hij tegenkwam, of die hem werden doorgestuurd. Het sloeg aan, want zijn account vergaarde al ruim 9000 volgers. Inmiddels heeft hij ook een Instagramaccount met honderden volgers.
Het is een hobby voor de journalist, die zich realiseert dat het best een opgave is om een goede nieuwskop te maken. “Het is echt een vak”, vertelt hij. “Het gaat om de details. Zoals Nu.nl met hun kop ‘Volkswagen sluit Braziliaanse fabriek wegens nieuwe golf’. Een Golf is natuurlijk een type Volkswagen, maar met een kleine letter past het in deze zin. Dat is heel slim.”

Teneur van het jaar

Toch won die kop de verkiezing van dit jaar niet. RTV Drenthe kwam met ruim 14 procent van de stemmen als winnaar uit de bus. Komt dat dan omdat seks goed verkoopt? Dat is mogelijk volgens De Quay, maar hij heeft ook nog een andere verklaring.
Volgens hem ligt het eraan dat veel mensen het zien als een lichtpuntje in een barrage aan negatief coronanieuws. “De winnende kop vat de teneur van dit jaar goed samen”, stelt hij. “Er zijn tientallen varianten van dit verhaal gemaakt met een dergelijke kop.” Hij kreeg daar zelfs zoveel suggesties van binnen dat hij ze niet allemaal kon plaatsen: “Het is voor mij ook maar een hobby.”