Arnhem en omstreken

Verdachte mega-drugslab 'kwam schilderen en schoonmaken'

Politie bij de loods in Arnhem waar het drugslab werd aangetroffen
Politie bij de loods in Arnhem waar het drugslab werd aangetroffen © Persbureau Heitink
ARNHEM - Drie Colombianen die verdacht worden van betrokkenheid bij het mega-drugslab in Meinerswijk in Arnhem, blijven voorlopig vastzitten. De mannen stonden vandaag voor de rechter in Den Bosch die de zaak pro forma behandelde. Het gaat om verdachten van 28, 34 en 39 jaar. De man van 39 ontkent dat hij op de hoogte was van de criminele praktijken.
Het crystal meth-lab in Meinerswijk werd in april opgerold. Agenten van de Dienst Speciale Interventies vielen de enorme loods binnen en troffen achter een dubbele deur het lab aan. In totaal werd er 622 kilo crystal meth gevonden. Ook stonden er veel vaten met halffabricaten en afvalstoffen. Er was afzuiging geïnstalleerd om schadelijke stoffen af te voeren.
Het laboratorium was verder compleet ingericht met bedden en een keukenblok. De drie verdachten werden allemaal in of in de buurt van het pand opgepakt en worden onder meer verdacht van het produceren van de drugs.

Verstopt op het dak

Tijdens de rechtszitting vandaag in Den Bosch waren twee van de drie verdachten en een Spaanstalige tolk in de rechtszaal aanwezig. De Colombiaan van 39 beweerde dat hij naar de loods in Meinerswijk was gekomen om er te schilderen en schoon te maken.
Volgens zijn advocaat wist hij niks van het maken van drugs en heeft hij ook niet gezien en geweten dat er verdovende middelen geproduceerd werden. De man zou zich bovendien rot zijn geschrokken van de inval en zich daarom ook een tijd lang schuil hebben gehouden op het dak.
Hij woonde voor zijn aanhouding bij zijn vrouw en dochter in Nederland en die zitten nu door het wegvallen van zijn inkomsten in financiële problemen. Zijn advocaat vond daarom dat zijn voorlopige hechtenis opgeheven of geschorst moest worden zodat hij zijn gezin kan ondersteunen. Zelf hield de verdachte een emotioneel betoog: "Ik wil niet gescheiden worden van mijn dochter. Ik vraag u om vergiffenis", sprak hij in het Spaans tegen de drie rechters.
De officier van justitie noemde het scenario dat de Colombiaan alleen kwam schoonmaken en schilderen en niks heeft geweten van de drugsproductie 'volstrekt onaannemelijk'. Er is bovendien DNA van de verdachte gevonden op handschoenen en maskers in het lab. "En waarom zou hij zich 24 uur op een dak schuilhouden in plaats van zich gewoon te melden als hij van niks wist?" De officier van justitie vond dan ook dat zijn hechtenis niet zou moeten worden opgeheven of geschorst. De rechter nam dat standpunt over en liet de 39-jarige verdachte niet gaan.

Knuffel

De Colombiaan van 34 wordt naast het produceren van de drugs verdacht van het verrichten van voorbereidingshandelingen. Hij zou onder meer de ruimte in Meinerswijk geregeld hebben en de loods geschikt gemaakt hebben voor de productie van crystal meth.
Veel zei de man niet in de zittingszaal. Aan het eind smeekte hij alleen meerdere malen of hij zijn echtgenote, die als publiek aanwezig was, een knuffel mocht geven. Maar de parketpolitie nam hem zonder knuffel en volgens protocol mee de zaal uit.
Tijdens de volgende zitting zal hij wellicht weer een poging wagen. En die eerstvolgende zitting is op 23 februari. Die zal dan nogmaals pro forma zijn. Op 22 maart zal de zaak tegen de drie Colombiaanse verdachten inhoudelijk behandeld worden.

Zie ook: