Arnhem en omstreken / Rijk van Nijmegen

Kapper protesteert tegen gedwongen sluiting: 'Ze gijzelen ons'

Jean van Rossum (tweede van rechts): "Onze gezinnen worden helemaal kapot gemaakt."
Jean van Rossum (tweede van rechts): "Onze gezinnen worden helemaal kapot gemaakt." © Vincent Boon
ARNHEM - Kappersondernemer Jean van Rossum was het helemaal zat. De man achter Barberstation, met vestigingen in Arnhem en Nijmegen, wilde volgende week donderdag uit protest de deuren van zijn kapsalons openen.
Hij kreeg naar eigen zeggen 150 kappers mee. Maar het protest verloopt anders. "De branche heeft zich er mee bemoeid", zegt Van Rossum. Want die wil haar vingers niet branden aan dit protest.
"Wie durft het aan om met zoveel mogelijk kapsalons en barbershops op donderdag 30 december open te gaan om Den Haag een halt toe te roepen?", luidde de noodoproep die de oprichter van Barberstation deed op Facebook en Instagram.
"We zijn het helemaal zat, de branche gaat naar de kloten", legt Van Rossum zijn oproep uit. "Dit is al de derde keer dat we dicht moesten. We zijn al twintig weken dicht geweest, ik heb mezelf al twee jaar geen loon uit kunnen keren. Onze gezinnen worden kapotgemaakt. Mijn kinderen moeten medicatie gebruiken om deze stressvolle situatie vol te houden."

Normaal topdrukte in zijn zaken

Van Rossum heeft ongeveer dertig mensen in dienst. Dezer dagen, rond de feestdagen, zou het normaal topdrukte zijn in zijn zaken. Maar de deuren zijn dicht. "Je creëert een zwart circuit, want er wordt toch wel doorgeknipt. Onze jongens in dienst, worden door klanten benaderd om bij hen thuis te komen knippen", zegt hij.
Als ondernemer mag hij niks. "Maar kosten als personeel, huur, verzekeringen en pensioenpremies moeten doorbetaald worden. We krijgen vergoedingen, maar die gaan naar de medewerkers. Eigenaren zoals ik krijgen geen cent vergoed, dat noemen ze ondernemersrisico."

Statement maken

Met zijn actiedag op 30 december wilde Van Rossum een statement maken, de politiek de waarheid zeggen; dat het zo niet langer gaat.
"Ik had 150 kappers die wilden meedoen", aldus Van Rossum. En dan weet de ANKO het natuurlijk ook snel." 'De ANKO', dat is de Algemene Nederlandse Kappers Organisatie. En die zei gisteren in een zoommeeting: niet doen.
We worden gegijzeld
Een woordvoerster van ANKO zegt: "We snappen de frustratie bij kappers, maar we kunnen als branche niet achter protestacties staan die in strijd zijn met het coronabeleid. En dat was deze geplande openstelling." Ze zegt dat in die online vergadering tussen ANKO en de leden gekozen is voor een andere aanpak. De woordvoerster: “Ze maken er donderdag een demonstratie van.”
Dat is nog niet zeker, reageert Van Rossum. “Maar we gaan in ieder geval iets doen. Ik denk aan ‘afhaalkapsels’ of iets dergelijks. Al moet ik nog wel even bedenken wat een afhaalkapsel dan is, haha." Dan, serieus: "Afhalen bij winkels mag immers wel."

Donderen

In ieder geval zal het bij zijn kapsalon in de Arnhemse wijk Klarendal donderdag donderen, belooft Van Rossum. "Misschien doet Nijmegen ook wel mee, en Utrecht en Eindhoven ook."
Maar daadwerkelijk opengaan zullen zijn kapsalons niet. "Je riskeert een boete van 4.000 euro als je dat toch doet. Daar weten ze in de horeca alles van. Maar echt, het is te verschrikkelijk voor woorden, de kappers worden gegijzeld.”