Liemers

Wat gaat Zevenaar merken van de migrantenstroom?

Het IND-loket in Zevenaar gaat helpen met de migrantenstroom.
Het IND-loket in Zevenaar gaat helpen met de migrantenstroom. © REGIO8
ZEVENAAR - Een deel van de migranten die Nederland binnenkomt, moet zich komende tijd aanmelden in Zevenaar. Normaal gesproken gebeurt dat in Ter Apel, maar daar is het nu te druk om iedereen goed te helpen. En dus wordt de druk daar verlicht door naar Zevenaar uit te wijken, maar wat gaat de stad daarvan merken?
Niet veel, blijkt uit de uitleg van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Volgens woordvoerder Charlotte Hees is het van nareizigers - want daar is het aanmeldcentrum in Zevenaar voor bedoeld - al duidelijk dat ze in Nederland mogen blijven.
“Die mensen hoeven niet extra te verblijven in Zevenaar, omdat ze na aanmelding en registratie meteen doorreizen naar hun familielid”, legt ze uit. “Ze nemen dus geen opvangplekken in beslag.”

Tijdelijke oplossing

Dat betekent dat de migranten alleen op de dag van de procedure in Zevenaar aanwezig zijn. Normaal gesproken moeten ze naar Ter Apel. Je hebt allemaal verschillende asielzoekerscentra in het hele land, maar Ter Apel is het enige aanmeldcentrum”, vertelt Hees. “Oftewel, iedereen die asiel wil aanvragen, moet naar Ter Apel. Vanwege de drukte daar is dit nu bedacht.”
Het is dus een tijdelijk oplossing. Er zijn ook nog geen cijfers bekend van de hoeveelheid migranten die naar Zevenaar verwezen worden.
Hoe lang de uitwijkmogelijkheid in stand wordt gehouden, is ook nog niet duidelijk. “Dat hangt af van verschillende factoren”, aldus de woordvoerder. “We hebben de laatste tijd een hogere instroom, maar corona heeft daar ook invloed op. Denk bijvoorbeeld aan reisbeperkingen, die hebben ook invloed.”