Gelderland

Ook de schoonmakers voelen het verdriet in de ziekenhuizen

St. Jansdal ontvangt pakketjes
St. Jansdal ontvangt pakketjes © Prive bezit St. Jansddal
HARDERWIJK - Dat het pittige tijden zijn in de ziekenhuizen, is duidelijk. Er zijn veel berichten van verpleegkundigen en artsen. Maar ook de huishoudelijke dienst heeft het zwaar. Zo werken Jennie en Jolanda in het st. Jansdal in Harderwijk en zien en voelen ze, van een afstand, het verdriet.
Jennie van Nijhuis werkt al 37 jaar in ziekenhuis st. Jansdal in Harderwijk. Ze werkt met een team van bijna 100 mensen in de huishoudelijke dienst. Van het schoonmaken van de medische afdeling tot aan de beddencentrale. Een groep medewerkers die niet vaak belicht wordt, maar volgens haar wel heel belangrijk is. Zo vertelt Jennie: "Als wij er niet zijn, hoe doen ze dat dan met de hygiëne, we zijn volop bezig. En juist nu in deze tijd is die hygiëne belangrijker dan ooit."
Jolanda en Jennie op de bank bij Sonja Booms
Jolanda en Jennie op de bank bij Sonja Booms © Omroep Gelderland

Als schoonmaker maak je veel mee van het verdriet

Ook collega Jolanda Poel werkt in de schoonmaakdienst en moet zo nu en dan ook op de Covid-afdeling werken. "Daar liggen gewoon hele zieke mensen. Voordat je de sluis ingaat, word je helemaal ingepakt. Een masker op je gezicht, een bril op en je krijgt een schort voor. En als je dan naar binnen gaat, zit je er meteen midden in."
Van Nijhuis vult aan: "Je ziet daar verdriet. Je ziet mensen die erg ziek zijn en de families eromheen. Niet alles mag daar komen en dat heeft best wel impact op de verpleegkundige, maar ook op de schoonmakers."
Poel zegt daarna: "Er was laatst een echtpaar, allebei corona. Eén gaat eraan overlijden en dan nemen ze ook letterlijk afscheid van elkaar. Dat is wel heel heftig natuurlijk. Dat neem je dan ook mee naar huis, want je bent mens." Om daar mee om te gaan schakelt ze haar coördinator in. "Je probeert er zoveel mogelijk over te praten, zodat je daar later een plekje voor kan geven. Maar het is wel pittig, het is zwaar. "
Huishoudelijke dienst op Cohort afdeling
Huishoudelijke dienst op Cohort afdeling © St. Jansdal

Verrassing

Jennie vindt het belangrijk dat haar collega's wat extra's verdienen deze kerst en schakelde daarom het programma Kerst vier je samen in. "Ik vind het belangrijk dat zij ook in het zonnetje gezet gaan worden."
In de studio ontvingen de schoonmaaksters daarom een pakketje doucheproducten voor zichzelf. Maar niet alleen deze dames ontvingen een pakket, voor alle 100 huishoudelijk medewerkers zijn er douchepakketjes bezorgd.
Onderstaand kan je de hele uitzending van Kerst vier je samen terugzien met onder andere de dames van de huishoudelijke dienst van het st. Jansdal ziekenhuis.