Gelderse Vallei

Blindengeleidehond Pax moet geopereerd worden na aanval

Blindengeleidehond Pax mist een stuk oor na de aanval in Ede
Blindengeleidehond Pax mist een stuk oor na de aanval in Ede © Politie Ede
EDE - Pax, de blindengeleidehond die dinsdagmiddag vlak bij station Ede-Wageningen werd aangevallen en gebeten door een andere hond, moet geopereerd worden. Vervolgens moet hij wel even herstellen. Dat laat Monique Velten, woordvoerder van KNGF Geleidehonden, aan Omroep Gelderland weten.
Hoe lang de labrador uit de running is, is nog niet duidelijk. Baas Hans is de komende dagen doordat Pax in de lappenmand zit, meer dan normaal aan huis gekluisterd. “Hans gaat normaal veel op pad met Pax. Ze zijn echt heel actief samen. Dat is nu even anders. Ze kunnen niet doen wat ze zouden willen omdat Pax nu eerst moet herstellen”, legt Velten uit.

Stuk oor afgebeten

De zwarte labrador verloor bij de aanval een stuk van zijn linkeroor. Dat het goed komt met de hond, verwacht Velten zeker. Maar woensdagochtend bij de dierenarts bleek dat nu eerst een routineoperatie nodig is.
Hans en Pax zijn al zes jaar een duo. Overal waar Hans gaat, gaat ook Pax
Hans is behoorlijk geschrokken door wat er dinsdag is gebeurd. Hij en Pax zijn al zes jaar een duo. Overal waar Hans gaat, gaat ook Pax, weet Velten. Zo ook dinsdag toen het duo op weg was naar station Ede-Wageningen. Het station waar de twee na de aanval ‘gewoon’ aan kwamen. Want Pax liet zich ondanks zijn bloedende oor niet van de wijs brengen. Echt een karaktertrek van blindengeleidehonden en zeker ook van Pax, zo vertelt Velten.
“Pax is echt een bikkel die zich niet snel van zijn stuk laat brengen”, legt ze uit. “Daarbij wist Hans niet precies wat er gebeurde. Hij vroeg Pax dan ook door te gaan. Dan houdt een bloedend oor hem echt niet tegen. De will to please overheerst op zo’n moment.“
Blindengeleidehonden zijn vaak labradors, maar ook golden retrievers of herdershonden worden ervoor opgeleid. Juist omdat deze honden voor dit werk de juiste karaktertrekken hebben. Velten: “Ze werken graag voor een baas en halen hier voldoening uit. Bovendien kunnen ze heel geconcentreerd hun werk doen. Noodzakelijk in het geval van een blindengeleide hond.”

In 16 jaar nog nooit meegemaakt

Wat ze vooral opmerkelijk vindt, is dat de geleidehond werd aangevallen terwijl hij helemaal ‘ingetuigd’ was. In de zestien jaar dat de woordvoerder voor KNGF Geleidehonden werkt, heeft ze dat nog nooit gehoord. “Wat wij hondenbezitters altijd adviseren, is om hun hond bij te houden wanneer ze zien dat iemand met een blindengeleidehond nadert. Wil je hond naar een geleidehond toe, roep hem dan bij je. Zo zorg je ervoor dat de geleidehond zijn werk kan doen.”
Hans weet niet wat de baasjes van de hond die Pax aanviel, hiervan hebben gemerkt. Hij hoorde iets van ‘sorry’, maar verder hebben ze niets aan hem gevraagd. Ook zijn ze niet gestopt.
Inmiddels hebben deze mensen zich wel gemeld. "Ze voelen zich hierdoor ontzettend ongelukkig. Op dat moment hebben ze de ernst niet doorgehad. Maar momenteel hebben we een goed contact met ze. Daar zij we heel blij mee", aldus Monique Velten van KNGF Geleidehonden.
Frank van Dijk sprak met Velten op Radio Gelderland:
1610 NWS KNGF over gebeten blindengeleidehond Ede