Noord-Veluwe

Man jaagt er 37.000 euro doorheen, maar dat geld is helemaal niet van hem

Eugène Manders was opeens 37 duizend euro kwijt
Eugène Manders was opeens 37 duizend euro kwijt © Omroep Gelderland
NUNSPEET - Wat hij precies dacht toen het geld op zijn rekening stond weten we niet, maar een man uit Nunspeet aarzelde geen moment. Met de 37.000 euro slaat hij naar eigen zeggen flink aan het gokken, want hij zou verslaafd zijn. Na een week is het geld weg. Saillant detail: het geld is niet van de man, de bank heeft het per ongeluk naar hem overgemaakt.
Het geld is van Eugène Manders uit Veldhoven. Hij ziet opeens dat het van zijn rekening is verdwenen. "Je schrikt je eigen te pletter", zegt Manders. " Je denkt, heb ik een fout gemaakt of hebben wij een opdracht geven voor een overboeking van a naar b? Als je dan je vrouw gaat vragen en tot de conclusie komt dat we nergens opdracht toe hebben gegeven, maar dat er wel 37.000 euro van je rekening is verdwenen, dan heb je wel een hele kwaaie zondag."
Lees verder na de video:

Spijt

Eugène neemt uiteraard onmiddellijk contact op met de Binckbank en die geeft aan zelf het initiatief hebben genomen om het geld over te maken naar een oud-rekeningnummer van ING van Eugène. Een nummer dat inmiddels al jaren in handen is van ene meneer F. uit Nunspeet. De man zegt dat hij het geld niet meer heeft. Hij schrijft:
"Het spijt mij dat dit geld inmiddels volledig opgegaan is aan mijn gokverslaving. Dit was onder controle , maar kon geen weerstand bieden aan een plots groot geldbedrag op mijn rekening. Dat spijt mij oprecht. Hoezeer ik ook zou willen de boel terug te kunnen draaien, dit gaat helaas niet. Ik heb ook mezelf hierin een hoop ellende bezorgd."
Manders gelooft geen snars van dat verhaal: "Da's knap als je in een weekend bijna 40.000 euro er doorheen draait", zegt hij daarover. "Dat is zo ongeloofwaardig, dat doet gewoon niemand. Je kan knap gestoord zijn, maar dat doe je gewoon niet, dan ga je er andere dingen mee doen. Dus dat is erg ongeloofwaardig. Dat geld heeft een andere bestemming gekregen, maar niet de mijne."

Foute overboeking

De Binckbank, die inmiddels is overgenomen door de Saxo bank, reageert niet op vragen. Eugène vindt het allemaal te bizar voor woorden: "Dat er dus nu in Nederland iemand rondloopt met 40.000 euro op zak. Die denkt dat is makkelijk verdiend, als we de kans krijgen dan gaan we dat nog een keer doen. Een foute overboeking door de bank is heel normaal geworden. Iedereen kan het overkomen. Maar je zit wel met een heel groot probleem als een bank niet wil meewerken."

Advocaat

Uiteindelijk heeft Manders het geld van de bank teruggekregen, na heel veel schrijfwerk over en weer en het dreigen met een advocaat. Het is niet duidelijk of de man uit Nunspeet het bedrag moet terugbetalen.