Noord-Veluwe

Vrolijke kerststoet: deze burgemeester is er niet blij mee

De tocht door Nijkerk.
De tocht door Nijkerk. © A1Mediagroep
NIJKERK - Een vrolijke kerststoet van versierde tractoren die gisteravond in regio Nijkerk rondreed, had niet mogen plaatsvinden. Dat zegt burgemeester Gerard Renkema van de gemeente Nijkerk. Hij is teleurgesteld in het besluit van de boeren toch de weg op te gaan.
De lichtjesoptocht trok een behoorlijk aantal toeschouwers langs de weg én dat is nou juist niet de bedoeling in deze coronatijd, stelt Renkema. Volgens hem hadden de organisatoren geen vergunning voor de versierde optocht. "We hadden voor de persconferentie van afgelopen zaterdag afgesproken dat de stoet voor vijf uur klaar zou zijn."
Nadat de nieuwe coronaregels zijn ingegaan, kon de tocht volgens de gemeente helemaal niet meer doorgaan. "Ik vind het teleurstellend dat de organisatie geen verantwoordelijkheid heeft genomen. Door te gaan rijden handelen de boeren in strijd met de coronaregels."

Opsteker

De burgemeester snapt dat een vrolijk evenement als dit een opsteker kan zijn in coronatijd. "Maar er zijn heel veel andere activiteiten die nu ook niet door kunnen gaan. Daarvoor is dat ook teleurstellend. Die organisaties houden zich wél aan de coronaregels. We moeten met z'n allen zo snel mogelijk uit deze lockdown zien te komen. Een opeenhoping van mensen langs de kant van de weg zou je in deze tijd niet moeten hebben."
Renkema heeft overwogen te handhaven en de tractoren van de weg te halen. "Maar de capaciteit voor die handhaving zou dan groot moeten zijn." De burgemeester gaat niet achteraf bekeuren en zegt met de organisatie in gesprek te gaan.
In Barneveld was gisteravond ook een optocht van versierde tractoren. Bekijk de beelden hieronder.
Vrolijke kerststoet: deze burgemeester is er niet blij mee