Noord-Veluwe

'Het is een kerstcadeau', reddingsactie Farhad voor moeder mislukt, maar dan komt er redding

Farhad Didari uit Harderwijk met zijn moeder Manzar.
Farhad Didari uit Harderwijk met zijn moeder Manzar. © Eigen foto / Farhad Didar
HARDERWIJK - Het ging bijna mis voor de moeder van Farhad Didari uit Harderwijk. Ze had een nieuwe lever nodig en haar 19-jarige zoon ging die afstaan. Maar dat mislukte en toen leken de laatste dagen voor moeder geteld. Totdat er toch redding komt. "Het is een kerstcadeau."
Moeder Manzar had een leverziekte en stond jaren op de transplantatielijst. Dat was zonder succes en haar toestand verslechterde. Zo slecht dat Farhad op een zeker moment dacht ‘ik doneer haar mijn lever’. Hij vertelt: "De tijd begon te dringen. Als zoon wil je er alles aan doen om je moeder te helpen. Ik besloot het heft in eigen hand te nemen, maar dat verliep niet zoals gepland."
Farhad lag al op de operatietafel toen bleek dat hij een afwijking in zijn galwegen had. Daardoor kon hij zijn lever niet doneren aan zijn moeder. "Ik werd wakker uit de operatie en toen stond de wereld op zijn kop." Farhad vervolgt: "Ik vroeg maak je een grap? Ze zeiden nee. Ik begon te schreeuwen want ik wilde mijn moeder niet kwijt."
Ik begon te schreeuwen want ik wilde mijn moeder niet kwijt
Dat was natuurlijk een enorme domper, want het was erop of eronder voor moeder Manzar. “Mentaal was het zo’n klap. We hebben al zoveel tegenslagen gehad. Als familie hadden we naar deze operatie toegeleefd. En dan is ook nog je zoon voor niets geopereerd.”
Maar dan is er toch een uitkomst. “Het is echt niet normaal wat er toen gebeurde”, zegt Farhad. Na de operatie ging de toestand van de moeder achteruit. Ze kwam op een urgente Europese transplantatielijst. “Toen bleek er een orgaan in het buitenland beschikbaar. We konden niet geloven wat er gebeurde.” Er kwam veel los bij de familie toen de operatie doorging. Vrijdag werd ze geopereerd en kreeg ze haar donorlever. "Het is een kerstcadeau. Het gaat ongelooflijk goed met haar. Ze heeft een nieuw leven gekregen."
We konden niet geloven wat er gebeurde
Een vriend van Farhad is zonder dat de familie het wist, maandag een inzamelingsactie gestart. "Dit probleem speelde al zo lang en we willen heel graag op vakantie." Inmiddels is al tweeduizend euro opgehaald. "We gaan ongelooflijk goed de kerst in en hopen voor het nieuwe jaar weer thuis te zijn en familie om ons heen te hebben. Het enige dat we dan gaan doen is er echt van genieten."