Noord-Veluwe

Mexicaanse 'koks' drugslab krijgen drie jaar cel

In juni dit jaar werd er een inval gedaan bij het crystal meth-lab in Herwijnen
In juni dit jaar werd er een inval gedaan bij het crystal meth-lab in Herwijnen © Omroep Gelderland
EMST - Twee Mexicanen moeten drie jaar de cel in voor de productie van crystal meth in een voormalig restaurant in Emst. Een man uit Oekraïne krijgt achttien maanden gevangenisstraf.
De Oekraïner huurde een deel van een voormalig restaurant in Emst. Verder haalde hij - in hun opdracht - de twee Mexicanen op en zette ze vervolgens aan het werk als zogenaamde 'koks' in het drugslab. Op het moment dat het lab werd ontdekt, bleek deze nog niet zo lang in werking.

Productie drugs

De rechtbank vindt dat de man uit Oekraïne medeplichtig is geweest aan het produceren van de drugs. Hij huurde het pand en stelde deze ter beschikking aan de Mexicanen. Volgens de rechtbank kan het niet anders dan dat de Mexicanen wisten van de aanwezige methamfetamine in het pand. Ook konden ze daarover beschikken en daarom ziet de rechtbank ze als medeplegers. De rechtbank vindt de mannen bovendien schuldig aan het treffen van voorbereidingen voor het crystal methlab.
Omdat het ging om een professioneel drugslab, veroordeelt de rechtbank de mannen tot onvoorwaardelijke gevangenisstraffen. Zo'n straf is volgens de rechter ook noodzakelijk om een voldoende afschrikwekkend effect te hebben en herhaling te voorkomen.