Arnhem en omstreken / Noord-Veluwe

Adem jij veel schadelijke stoffen in? Zo zit het in jouw buurt

Rook uit de schoorsteen van de Nijmeegse asfaltcentrale
Rook uit de schoorsteen van de Nijmeegse asfaltcentrale © Omroep Gelderland
ARNHEM - Gelderlanders ademden vorig jaar een stuk schonere lucht in dan de jaren daarvoor. En hoewel die trend in heel Gelderland te bespeuren is zijn er binnen de provincie wel grote verschillen, zo blijkt uit cijfers van het RIVM.
In de gemeente Arnhem zat vorig jaar bijna twee keer zoveel stikstofdioxide in de lucht als in Nunspeet. Over het geheel gaat het de goede kant op, zo'n twintig procent minder stikstofoxide dan een jaar geleden en ook de concentratie fijnstof nam af. Elk jaar meet het RIVM de luchtkwaliteit op basis van die twee schadelijke stoffen. Maar wat zijn het precies voor stoffen?
Stikstofdioxide is een uitlaatgas dat voornamelijk vrijkomt door verkeer. Fijnstof bestaat uit kleine, in de lucht zwevende stofdeeltjes en zie je vaak terug rondom veehouderijen, maar ook hier speelt verkeer een rol in. Allebei de stoffen zijn in ieder geval schadelijk voor de gezondheid.

Luchtkwaliteit verbetert

Met die wetenschap is de hogere concentratie stikstofdioxide rondom grote, drukke steden als Arnhem en Nijmegen wat beter te verklaren. In die gemeenten is de concentratie fijnstof in de lucht dan ook weer lager dan in gemeentes als Ede en Barneveld, waar ze juist flink boven het landelijke fijnstofgemiddelde zitten.
Sinds 2010 is de luchtkwaliteit al aan het verbeteren, maar afgelopen jaar ging het door de coronamaatregelen extra snel. Zo was er veel minder verkeer op de weg en stond de economie op een lager pitje. Vervuilende stoffen werden daardoor ook tijdelijk minder uitgestoten.