Gelderland

Negen vragen over de booster: dit moet je weten over de coronaprik

Negen vragen over de booster: dit moet je weten over de coronaprik
Negen vragen over de booster: dit moet je weten over de coronaprik © ANP
In totaal 9,8 miljoen Nederlanders van achttien jaar en ouder krijgen een boosterprik tegen corona. De prikcampagne is in volle gang en sommige mensen kunnen niet wachter om de extra bescherming tegen coronabesmetting te krijgen. Wat moet je weten over jouw boosterprik? Lees hier alle ins en outs.

Waarom is het belangrijk een boosterprik te krijgen tegen corona?

Volgens de rijksoverheid is een boostervaccinatie nodig omdat de vaccins dan beter werken tegen besmetting met de omikronvariant.

Wat als je onlangs positief bent geweest?

Ben je na je laatste vaccinatie positief getest op corona, dan kun je drie maanden na deze positieve testuitslag je boostervaccinatie krijgen. Dit is dezelfde tijd als na je laatste vaccinatie.

Drie maanden? Eerst was dat een halfjaar. Maakt dat uit?

Ja, dat maakt uit. Als je langer wacht is de oppepper van de booster groter. Maar omdat er nu dreiging is van omikron is het volgens het RIVM belangrijk zo snel mogelijk de booster te prikken, zodat mensen beter beschermd zijn.

Hoe zorg je ervoor dat je snel een boosterprik krijgt?

Netjes wachten tot de uitnodiging? Dan kom je later aan de beurt, want zelf een afspraak maken kan al eerder. Via de website van het RIVM of via het Twitter-account zie je wanneer jouw geboortejaar aan de beurt is. Wil je nog iets sneller zijn? Demissionair minister Hugo de Jonge twittert het ook.
Wil je je vaccinatie aanvragen? Dat kan via coronatest.nl. Als je online een afspraak maakt, moet je soms wel een heel eind reizen of lang wachten. Soms werkt het om het later nog eens te proberen. Natuurlijk kan je soms ook een andere postcode invullen.

Als je niet wilt wachten totdat je aan de beurt bent voor een boosterprik, zijn er dan nog andere wegen om deze te krijgen?

Je boosterprik halen in Duitsland terwijl je hier nog niet aan de beurt bent. Dat is een mogelijkheid. Mirjam (52) uit Wageningen deed het in december. Ze haalde een extra prik in het Duitse Aken. In Frankrijk lukte het haar overigens niet. Ook elders over de Duitse grens is het minder makkelijk. In Borken, bij Bocholt, bijvoorbeeld geven de autoriteiten aan dat je daar moet wonen of werken om er als Nederlander in aanmerking te komen voor een derde vaccinatie. En dat geldt volgens een woordvoerder 'officieel' voor heel de grensregio met Gelderland.

Kun je ook zonder afspraak een boostervaccinatie halen?

Op dit moment worden mensen per leeftijd uitgenodigd. Dit is volgens het RIVM nodig om het beheersbaar te houden in de prikstraten, anders wordt het een grote chaos. Dit draagt ook bij aan een goede administratie en dat is belangrijk voor toegangsbewijzen. Als je toch zonder afspraak naar een priklocatie gaat, dan wordt je weggestuurd. Het is een reden dat ze steeds vaker bij priklocaties te maken krijgen met agressie van mensen zonder afspraak die zich niet zomaar laten wegsturen.

Welke vaccinatie krijg je als booster?

Dat is Pfizer of Moderna.

Weten we zeker dat de booster werkt tegen de omikronvariant?

Er is nog heel veel onzeker, maar volgens het RIVM is wel zeker dat de boosterprik de beste maatregel is die je nu kunt nemen tegen de besmetting met omikron.

Waar kun je in Gelderland terecht voor je boosterprik?

Er zijn nu veertien vaccinatiecentra in Gelderland. Morgen gaan nog eens twee grote priklocaties in Gelderland open: de XXL-locatie in de Jan Massinkhal in Nijmegen en de XL-locatie aan de Ratio in Duiven. Ook opent morgen een vaccinatiecentrum in sporthal De Ring in Zaltbommel. Apeldoorn krijgt een nieuwe locatie aan de Laan van Malkenschoten en ook aan de Havenstraat in Doetinchem komt een nieuwe priklocatie. De bedoeling is dat deze twee locaties zo snel mogelijk opengaan.
Zie ook: