Liemers

Rode loper en bloemstukken in volle bloei, maar lockdown nekt opening museum

Ingrid Mens in het nieuwe Liemers Museum
Ingrid Mens in het nieuwe Liemers Museum © Omroep Gelderland
Het is een hard gelag: het Liemers Museum zou na twee jaar eindelijk weer opengaan voor publiek op de nieuwe locatie in de Zevenaarse Turmac Cultuurfabriek, maar vanwege de strenge lockdown blijft het museum voorlopig dicht. En dat terwijl medewerkers en vrijwilligers maandenlang keihard hebben gewerkt om de verhuizing op tijd af te krijgen.
De rode loper ligt er nog, de bloemstukken bij de ingang staan in volle bloei, maar de deur van het gloednieuwe museum zit op slot. "Alles was klaar voor de opening toen we zaterdag het slechte nieuws te horen kregen", vertelt Ingrid Mens van het museum. Ze is zichtbaar geëmotioneerd. "Het kwam als een donderslag bij heldere hemel. We wisten wel dat er strengere maatregelen aan zaten te komen, maar dit hadden we niet verwacht. "
Mens had gehoopt met tijdsloten te moeten gaan werken. "Dat hebben we eerder gedaan. Het is ook niet ideaal, maar dan kunnen we wel bezoekers ontvangen. "
Rode loper en bloemstukken in volle bloei, maar lockdown nekt opening museum
De gebakjes die afgelopen weekend werden binnengebracht voor de opening hebben ze maar samen opgegeten. Er waren mensen die de hele dag door hadden gewerkt voor de opening. "We hadden eigenlijk ook wat te vieren, namelijk dat het museum zo goed als klaar is. Maar iedereen was heel stil, emotioneel ook. Daarna hebben we nog een beetje opgeruimd en uiteindelijk de deur op slot gedaan. "

Bieb is wel open

Toch is het niet helemaal stil en uitgestorven in de Turmac Cultuurfabriek want één voorziening mag wel openblijven, de bibliotheek. Al is het nog lang niet zo druk als je zou verwachten op een doordeweekse middag. "Mensen weten vaak niet dat de bieb wel gewoon open is. Een tijdje geleden heeft de overheid besloten dat de bieb behoort tot essentiële dienstverlening, dat was in eerdere lockdowns niet", vertelt Bert Frölich van Liemers Kunstwerk! Daar valt ook de bieb onder.
Bert Frölich in gesprek met een bibliotheek-medewerker
Bert Frölich in gesprek met een bibliotheek-medewerker © Omroep Gelderland
Ondertussen staat de deur bij het Liemers Museum op een kier en loopt Ingrid Mens met wat spullen in en uit. "Ik moet nog een paar dingen afmaken voor de feestdagen. Dat hebben we even laten zitten zaterdag toen het slechte nieuws bekend werd. " Ze vindt het best lekker om af en toe alleen bezig te zijn in het museum. "Al zou ik hier nu liever staan tussen 60 bezoekers", lacht ze. "Hopelijk mogen die in januari weer komen. "

zie ook: