Gelderland

Leraren moesten ook homoseksuele collega's verklikken

Een klaslokaal op een middelbare school
Een klaslokaal op een middelbare school © archief ANP
ZALTBOMMEL - Leraren van de Gomarus Scholengemeenschap in Zaltbommel en Gorinchem moesten ook homoseksuele collega's melden bij het schoolbestuur. Eerder bleek al dat homoseksuele leerlingen verklikt werden aan het bestuur.
Dit alles blijkt uit stukken van het ministerie van Onderwijs die openbaar zijn gemaakt. Als een docent in de klas gesproken had over zijn of haar 'homofiele gerichtheid' werd er ook een informatieavond voor ouders georganiseerd, is te lezen in het document.

Interne notitie

De scholengemeenschap raakte in opspraak nadat het NRC berichtte over leerlingen die gedwongen werden om hun geaardheid te bekennen. Het Openbaar Ministere startte een onderzoek nadat de Inspectie van het Onderwijs aangifte deed. Hierop werd het bestaan van een 'interne notitie' bekendgemaakt.
Die interne notitie komt uit 2016. Hierin staat dat personeelsleden die na een gesprek zouden 'volharden in hun leefwijze of voornemen daartoe' te maken krijgen met het bestuur. Het bestuur zou dan zorgen voor een 'oplossing van het dilemma'. Demissionair minister van Onderwijs Arie Slob noemde de bevindingen van de inspectie 'ernstig en zorgwekkend'.

School in Barneveld ook in opspraak

Vorig jaar raakte een school in Barneveld ook al in opspraak vanwege hun standpunt over homoseksualiteit. Daar zou de school werken met een zogenoemde 'anti-homoverklaring'. Maar de school ontkende dat.
Bestuursvoorzitter Chris Flikweert van de Gomarus Scholengemeenschap zegt tegen het AD dat er intussen een nieuwe document ligt voor 'sociale veiligheid en seksuele diversiteit' op de scholen.