Gelderland

Een harde lockdown: dit kun je nog wél doen in onze provincie

Je kunt buiten een wandeling maken, of blijf gezellig binnen.
Je kunt buiten een wandeling maken, of blijf gezellig binnen. © Pixabay
ARNHEM - De harde lockdown houdt Nederland weer in zijn greep. Veel Gelderlanders blijven thuis en er kan een hoop niet. Maar niet alles is afgeschaft. Jij kunt nog steeds genoeg doen. Omroep Gelderland zet een paar dingen op een rij.
Restaurants, niet-essentiële winkels, bioscopen, sportscholen: tot en met 14 januari blijft het allemaal nog dicht. Alleen winkels die levensmiddelen verkopen zijn open. Dit geldt ook voor apotheken, opticiens, audiciens, tankstations en winkels voor reparatie en onderhoud. Dat zijn doorgaans geen indrukwekkende uitjes, maar gelukkig mogen andere dingen nog wel:

Ga klussen

Doe-het-zelfzaken zijn open voor afhaal. Dus misschien is dit het moment om eindelijk de hal eens te verven. Of de badkamer aan te pakken.

Slaap eens buiten de deur

Hotels zijn nog open voor overnachting. Restaurants mogen dan wel dicht zijn, het is nog altijd mogelijk om een nachtje weg te gaan samen. Of alleen. Net wat je wil.

Lees eens wat

Bibliotheken blijven open om boeken af te halen. Dus dit is het moment om Reve niet langer uit te stellen. Of om 'Oorlogswinter' van Terlouw eens te herlezen. Want er zijn beroerdere wintermaanden geweest in de provincie.

Ontdek je innerlijke Abdi Nageeye

De sportscholen en sportclubs zitten dicht. Zeker als je meerderjarig bent is het waarschijnlijk niet mogelijk om je vaste sportroutine uit te voeren. Hardlopen mag nog wel, ontdek of je misschien net zo snel kan lopen als Abdi Nageeye. Hetzelfde geldt voor fietsen. Haal die hardloopschoenen of mountainbike dus weer eens tevoorschijn en trek de buitenlucht in om te sporten. Let op, je mag maar met maximaal twee mensen buiten zijn. Er kan dus wel degelijk gesport worden.
En ben je helemaal avontuurlijk ingesteld? Trek de ski's aan. Nee, niet in Oostenrijk of Frankrijk, maar gewoon in Wijchen.

Trek de bossen in

De natuur is niet afgesloten. Een boswandeling is nog altijd mogelijk. Al is niet ieder gebied toegankelijk na zonsondergang. Let dus op tijdens deze donkere dagen. Of ga gewoon in het weekend.

Maak een kerstdiner voor twee

Eet- en drinkwinkels zijn open. Dus je kunt boodschappen doen. Altijd al eens een hazenpeper, boeuf bourguignon of een gevulde kalkoen willen bereiden? Maar je hebt dit nooit uitgedurfd voor gasten? Dan is dit het moment om nieuwe dingen te proberen in de keuken. Als je toch gasten wilt, goed nieuws: twee personen per dag zijn nog altijd welkom.

Slaap uit

In het weekend hoef je niet meer te voetballen. En op bezoek gaan is ook niet de bedoeling. Reden genoeg om uit te slapen en het rustig aan te doen.

Maak er thuis het beste van

Niemand zat op een lockdown te wachten. Dus het is misschien een idee om er maar het beste van te maken. Speel een spelletje, ga gamen, luister een muziekje, trek een fles wijn open, kijk de nieuwe seizoenen van The Witcher, Undercover of La casa de papel. Of maak tijd voor alle vijf de Home Alone-films. Wist je dat de originele Kevin McCallister-acteur inmiddels al 41 is? Dat zijn nog eens dingen om samen te bespreken op de bank. Of tijdens een avondwandeling langs mooi verlichte kersthuizen.