Noord-Veluwe

Elburg gaat basisschoolkinderen elke week testen: 'We zijn de eerste'

Deze methode zou ervoor moeten zorgen dat het aantal besmettingen op scholen daalt.
Deze methode zou ervoor moeten zorgen dat het aantal besmettingen op scholen daalt. © ANP
ELBURG - De gemeente Elburg start met PCR-lollytests om schoolkinderen iedere week te testen op corona. Volgens Elburg zijn ze de eerste gemeente in Nederland die dat iedere week doet. Zodra de kerstvakantie voorbij is, wordt op de Admiraal van Kinsbergenschool met deze methode gewerkt.
De kinderen van de Admiraal van Kinsbergenschool worden twee keer per week getest door op een soort grote wattenstaaf te sabbelen. Vervolgens worden de wattenstaven van de hele klas bij elkaar gestopt. Hierop wordt per klas onderzocht of er een besmetting aanwezig is. Als dit zo is, blijft de hele klas thuis en wordt de test per leerling herhaald. Positief geteste kinderen blijven dan thuis.
Hoe de lolly-test werkt, dat zie je hieronder.

'Trots'

"Volgens het RIVM zijn scholen nu de grootste besmettingshaarden voor het coronavirus", vertelt burgemeester Jan Nathan Rozendaal. "Hierdoor worden leerkrachten en volwassenen in de huiselijke kring ziek. Door kinderen twee keer per week te testen houden we de besmettingen onder controle. Zo houden we de gemeenschap veilig met respect voor elkaars levensovertuiging. Ik ben er trots op dat we als eerste gemeente die verantwoordelijkheid nemen."
Voorlopig wordt de methode eerst nog uitgerold op één school. "Het gaat om een pilot", legt een woordvoerder van de gemeente Elburg uit. "Als deze methode het gewenste effect heeft op de besmettingscijfers, volgen er mogelijk meer scholen."
Er leeft bij de gemeente geen angst voor protest van ouders. "Alle ouders zijn door de school op de hoogte gesteld en ze zijn allemaal voor", vervolgt de woordvoerder. "Ook ouders die zelf niet gevaccineerd zijn staan hier achter."

Duits model

Ook Els Baauw, directeur van de Admiraal van Kinsbergenschool is verguld met de proef. "De leerkrachten en het bestuur van onze school zijn hier heel blij mee. De aanpak is gebaseerd op het model dat de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen al in mei van dit jaar heeft ingevoerd op scholen. Deze deelstaat heeft de laagste besmettingsgraad van heel Duitsland."