Rijk van Nijmegen

Daklozen krijgen nieuwe schoenen en dat is hard nodig volgens Marco

NIJMEGEN - Volgens het CBS zijn er momenteel zo’n 32.000 daklozen in Nederland. Deze mensen, waarvan meer dan 80% man, lopen heel wat kilometers op een dag zodat hun schoenen hard slijten, terwijl zij vaak geen geld hebben voor nieuwe schoenen.
Daarom heeft het Leger des Heils Nijmegen vanaf november een schoeneninzamelingsactie gehouden. In de week voor kerst kunnen de daklozen nieuwe schoenen uitzoeken.
Marco Luyer kent het leven op straat van jongs af aan. Ook hij is van plan om deze week schoenen uit te zoeken. Volgens hem is het leven er niet makkelijker op geworden. "Tegenwoordig wordt je op bepaalde plekken ontheven, mag je niet meer zitten. In portieken niet meer, in openbare ruimtes wordt je weggehaald. Je moet nu echt veel lopen om andere plekken te zoeken."
Daklozen krijgen nieuwe schoenen en dat is hard nodig volgens Marco

Vele kilometers afgelegd

En zo maakt een dakloze dagelijks vele kilometers, vertelt Marco. "De vierdaagse heb ik nooit gelopen, maar ik denk dat ik ‘m wel tig keer gelopen heb." Dus die schoenen zijn hard nodig? Marco: "Schoenen zijn echt hard nodig. Sowieso want ja, wat is iemand zonder schoenen eigenlijk? Je hebt gewoon schoenen nodig."
Marco is een bekende verschijning bij de Albert Heijn in het Nijmeegse centrum. Hij maakt met iedereen een praatje Marco: "Ja, goede schoenen zijn ook handig natuurlijk als je achter iemand aan moet lopen. Als ze een fiets meenemen. Maar er gebeurt hier weinig als ik hier sta."

Schoeneninzameling bij Leger des Heils winkel

Toch laat één van de klanten zijn brood op de grond vallen. Marco roept: "Mijnheer uw brood! Kijk dit soort kleine dingetjes kan gebeuren he. Er zijn ook wel eens mensen die hun portemonnee verloren hebben.” En wat doe je dan? Marco: "Dan geef ik ‘m gewoon netjes terug. Vaak krijg je van de mensen zelf een kleinigheidje of zo. Hoef je niet eens te vragen."
Bij de Reshare winkel van het Leger des Heils zijn vanaf begin november prima schoenen ingezameld. Filiaalmanager Masha Stevens vertelt: “Stevige schoenen, goede bergschoenen. Wij maken zelf wel een sortering in wat goed is en wat minder goed is, maar er zitten hele mooie spullen bij.”

Met te krappe schoenen krijg je koude voeten

En Marco die nu nog op zijn oude sneakers loopt, weet als geen ander hoe belangrijk het is om goede schoenen te dragen. "Leren schoenen zijn echt beter. En gepaste schoenen, want vaak zie je daklozen ook met schoenen die ze gevonden hebben of zo. En met te kleine schoenen krijg je koude voeten. Daar kan ik over meepraten."