Achterhoek

Het is winter! En er kan meteen geschaatst worden

Ook de kerstman schaatst mee in Winterswijk
Ook de kerstman schaatst mee in Winterswijk © Omroep Gelderland
WINTERSWIJK - De eerste dag van de astronomische winter is een feit en precies op deze dag kan er al geschaatst worden. De Winterswijkse IJs Vereniging heeft het namelijk gepresteerd een ijsvloer te maken op haar locatie aan de Bataafseweg.
De baan gaat om half 9 open, maar moet vermoedelijk door de zon al om 11 uur weer dicht. Maar stap niet direct in de auto: de eerste dag met natuurijs is alleen voor leden.
De ijsvereniging van Winterswijk heeft maar heel weinig vorst nodig om ijs te maken. Dat komt door een ingenieuze constructie met een ondergrond van schuimbeton, waardoor dooi vanuit de grond minder snel vat krijgt op de ijsvloer. De techniek is bedacht door een aantal slimme jongens, onder wie een student van de Technische Universiteit Twente, zo vertelt verenigingsvoorzitter Auke Spijkstra.
Kijk hoe er in Winterswijk geschaatst wordt:
Het is winter! En er kan meteen geschaatst worden

Krijt

Vrijwilligers zijn maandagmiddag al begonnen met de voorbereidingen op de nachtvorst. Op de bovenlaag van asfalt hebben onbemande karretjes met sproeiarmen rondgereden om zo het water op de baan aan te brengen. Daarna mocht de nachtvorst zijn werk doen. Om de ijsgroei te versnellen is zelfs krijt toegevoegd. "Daar krijg je ook een mooie witte ijsvloer van", zegt een enthousiaste Spijkstra.
De ijsbaan ligt er mooi bij.
De ijsbaan ligt er mooi bij. © Omroep Gelderland
De voorzitter van de ijsvereniging heeft zijn huiswerk in deze coronatijd goed gedaan. "Ik heb contact gehad met de gemeente en de regels goed nagelezen. Van 5 uur 's morgens tot 5 uur 's middags mogen wij als buitensportaccommodatie gewoon open, mits de anderhalvemetermaatregel wordt nageleefd, zoals bij het aan- en uittrekken van de schaatsen. Jongeren tot 17 jaar mogen zelfs onderlinge wedstrijdjes doen."
Als de ijsvloer zich goed houdt en de vorst aanhoudt, kunnen na morgen ook niet-leden terecht op de baan. Maar vanwege corona in blokken van 75 mensen per keer, dus online reserveren is wel verplicht.