Achterhoek

'Regeringsbeleid splijt gezinnen', actievoerders verzamelen zich in Lichtenvoorde

Demonstranten steken kaarsjes aan bij het verzetsmonument
Demonstranten steken kaarsjes aan bij het verzetsmonument © Omroep Gelderland
LICHTENVOORDE - Er klinkt geroezemoes bij het verzetsmonument aan de Hendrik Leemreizestraat in Lichtenvoorde. Tussen de 50 en 60 demonstranten zijn er zondagavond aanwezig. Ze demonstreren in stilte tegen het coronabeleid. Er heerst een ontspannen en open sfeer. Tegelijk zijn de zorgen enorm onder de aanwezigen.
“Families worden gespleten doordat sommige mensen twijfelen zich te laten vaccineren. Mensen verbreken het contact omdat ze nog twijfelen”, vertelt Priscilla. Ze maakt zich grote zorgen. “In mijn nabije omgeving merk ik toenemende verdeeldheid. Overal is de verdeeldheid te merken die door dit kabinet is veroorzaakt."
Kijk hier naar beelden van de bijeenkomst:
'Regeringsbeleid splijt gezinnen', actievoerders verzamelen zich in Lichtenvoorde
Priscilla legt uit hoe de vaccinatiedrang haar steeds verder in een hoek drijft en ook voor problemen zorgt binnen haar gezin. ”Mijn kinderen zijn de dupe van de twijfels die ik heb. Nu het vaccin na twee keer prikken z’n bescherming verliest, zie ik steeds meer grond om te twijfelen aan de werking. Als je dat zegt ben je een wappie, sta je buitenspel en nemen mensen je niet serieus. De tweedeling is enorm zorgelijk”, zegt ze met waterige ogen. “Het is zo erg, het snijdt dwars door gezinnen.”

'Het bestaan is uitzichtloos'

Ook Wilma is uit bezorgdheid gekomen. Ze wil verbinden met mensen die dezelfde zorgen ervaren. ”Je merkt het iedere dag. De uitsluiting, de minderwaardige behandeling, het discriminerende beleid van deze regering. Het ergste is: mensen in de maatschappij staan erbij en kijken ernaar. Jongeren verliezen hun toekomst, raken depressief. Het bestaan is uitzichtloos voor sommigen, gevaccineerd of niet."
Wilma vindt dat het kabinet onwaarheden verspreid over de vaccins. "Er wordt geschermd met zogenaamde wetenschappelijke bewijzen die constant van inzicht veranderen", stelt ze. Ook zij maakt van dichtbij mee hoe families uiteengereten worden. "Discussies lopen hoog op waardoor mensen niet meer bij elkaar over de vloer komen. Het is verdrietig."

'Het heeft geen zin'

Bij een groepje jongvolwassenen staat Jeffrey. Hij loopt geregeld mee met allerlei demonstraties tegen het coronabeleid. ”Het heeft geen zin, ze doen er niets op uit. Als een demonstratie uit de hand loopt, ligt het altijd aan de demonstranten en nooit aan buitenproportioneel optreden van de politie”, klinkt het gefrustreerd.
Even daarvoor, bij het begin van de demonstratie, is de politie langs geweest om te wijzen op de afstandsregel. De demonstranten blijven een uur en verdwijnen daarna weer. Sommigen geven aan er morgen weer te staan.

Zie ook: