Arnhem en omstreken

Weer knettert het in de Arnhemse raad, nu na opmerking over 'liegende wethouders'

Gerrie Elfrink tijdens het raadsdebat.
Gerrie Elfrink tijdens het raadsdebat. © Gemeente Arnhem
ARNHEM - De gemoederen liepen hoog op tijdens een Arnhems raadsdebat afgelopen week, nadat SP-leider Gerrie Elfrink opmerkte dat een aantal wethouders heeft gelogen.
Wat volgde was een schorsing, waarin debatvoorzitter Susan van Ommen volgens Elfrink onder meer zou hebben voorgesteld om het deel van de tape waarin hij die beweringen doet te wissen. Van Ommen ontkent dat ten stelligste.
Elfrink greep terug op de affaire rondom het discriminatierapport en zei dat de coalitie toen zwaar in de problemen zat 'met liegende wethouders'. Van Ommen eiste dat Elfrink zijn woorden over liegende wethouders terug zou nemen, hij weigerde.
Van Ommen vindt alle commotie rondom het incident vooral niet goed voor de Arnhemse politiek. "Er is al zo weinig vertrouwen."

'Laatste woord niet over gezegd'

Vicevoorzitter van de gemeenteraad Karin Kalthoff springt voor haar in de bres. "Ik vind dit zo niet kloppen. Daar is absoluut geen sprake van geweest", zegt zij over de bewering van Elfrink dat Van Ommen voor zou hebben gesteld de band van de raadsvergadering te wissen. Kalthoff was daar zelf niet bij aanwezig, maar zegt dat te hebben gehoord van de raadsadviseur die er wel bij was. "Heel triest dat dit zo wordt beweerd. Daar is het laatste woord nog niet over gezegd."
Van de raadsleden die er wel bij waren lopen de reacties wat uiteen. Menno Loos (VVD) wil niet op de vraag ingaan, maar noemt een deel van het debat 'niet fraai'.

'Het was een chaos'

Een aantal raadsleden zegt het niet te hebben gehoord of meegekregen. "Het was ook een chaos op een gegeven moment", ervaarde Talip Aydemir (DENK Verenigd Arnhem). En Giovanni Visser (PvdA) is ervan overtuigd dat er geen voorstel is gedaan om iets te wissen. "Dat gaan we nooit doen."
Ook de raadsgriffier is stellig dat 'er in Arnhem niet gerommeld wordt met de beelden'. Dat het geluid tijdens een schorsing wordt stilgezet, is gebruikelijk. Opnames van wat er daar besproken is, zijn er volgens hem dan ook niet. Nico Wiggers van de Arnhemse Ouderenpartij baalt daarvan. "Ik heb gezegd dat we niet in de achterkamertjes met elkaar moeten spreken, maar in de openbaarheid."