Arnhem en omstreken
Weer knettert het in de Arnhemse raad, nu na opmerking over 'liegende wethouders'

ARNHEM - De gemoederen liepen hoog op tijdens een Arnhems raadsdebat afgelopen week, nadat SP-leider Gerrie Elfrink opmerkte dat een aantal wethouders heeft gelogen.
Wat volgde was een schorsing, waarin debatvoorzitter Susan van Ommen volgens Elfrink onder meer zou hebben voorgesteld om het deel van de tape waarin hij die beweringen doet te wissen. Van Ommen ontkent dat ten stelligste.
Elfrink greep terug op de affaire rondom het discriminatierapport en zei dat de coalitie toen zwaar in de problemen zat 'met liegende wethouders'. Van Ommen eiste dat Elfrink zijn woorden over liegende wethouders terug zou nemen, hij weigerde.
'Aangetoond door onafhankelijk bureau'
"Dat is aangetoond door een onafhankelijk onderzoeksbureau en het is een schande dat daar geen verantwoordelijkheid voor is genomen." Hij doelt daarmee op het rapport dat stelt dat de raad onjuist en onvolledig is geïnformeerd, legt Elfink uit, en het feit dat de betrokken wethouders na de hele affaire op hun plek bleven zitten.
Van Ommen schorst daarop de vergadering. Tijdens die schorsing zouden er volgens Elfrink door Van Ommen meerdere voorstellen zijn gedaan. Namelijk om de vergadering te stoppen, maar ook om de band met de opnames van de raadsvergadering te wissen. "Of in elk geval het deel van mijn betoog."
'Emoties liepen zo hoog op'
"Dat vind ik echt heel erg", reageert Van Ommen op die beschuldiging. Haar partij D66 heeft openheid en transparantie juist altijd hoog in het vaandel, zegt zij. Bovendien is het wissen van opnames volgens haar helemaal niet mogelijk. Het voorstel om de vergadering te beëindigen, zegt Van Ommen wel te hebben gedaan. "De emoties liepen zo hoog op. Er waren mensen die weg wilden lopen." Dat zou om wethouder Cathelijne Bouwkamp gaan.
"Ik wist gewoon niet goed wat ik moest doen", erkent Van Ommen. "Ik heb dus met de raadsleden besproken of ze door wilden gaan. En zo ja, hoe dan?" Vervolgens werd de vergadering weer gestart, waarbij alle fracties moesten zeggen wat ze van het voorgaande vonden.
"Een bizarre ervaring", vindt Elfrink die erop wijst dat Van Ommen zelf deze week nog een van de wethouders van smoesjes betichtte. "Dat is een ander woord voor liegen."
Van Ommen vindt alle commotie rondom het incident vooral niet goed voor de Arnhemse politiek. "Er is al zo weinig vertrouwen."
'Laatste woord niet over gezegd'
Vicevoorzitter van de gemeenteraad Karin Kalthoff springt voor haar in de bres. "Ik vind dit zo niet kloppen. Daar is absoluut geen sprake van geweest", zegt zij over de bewering van Elfrink dat Van Ommen voor zou hebben gesteld de band van de raadsvergadering te wissen. Kalthoff was daar zelf niet bij aanwezig, maar zegt dat te hebben gehoord van de raadsadviseur die er wel bij was. "Heel triest dat dit zo wordt beweerd. Daar is het laatste woord nog niet over gezegd."
Van de raadsleden die er wel bij waren lopen de reacties wat uiteen. Menno Loos (VVD) wil niet op de vraag ingaan, maar noemt een deel van het debat 'niet fraai'.
'Het was een chaos'
Een aantal raadsleden zegt het niet te hebben gehoord of meegekregen. "Het was ook een chaos op een gegeven moment", ervaarde Talip Aydemir (DENK Verenigd Arnhem). En Giovanni Visser (PvdA) is ervan overtuigd dat er geen voorstel is gedaan om iets te wissen. "Dat gaan we nooit doen."
Ook de raadsgriffier is stellig dat 'er in Arnhem niet gerommeld wordt met de beelden'. Dat het geluid tijdens een schorsing wordt stilgezet, is gebruikelijk. Opnames van wat er daar besproken is, zijn er volgens hem dan ook niet. Nico Wiggers van de Arnhemse Ouderenpartij baalt daarvan. "Ik heb gezegd dat we niet in de achterkamertjes met elkaar moeten spreken, maar in de openbaarheid."