Gelderland

Bijna een maand in lockdown: dit zijn de maatregelen

De Jonge en Rutte luisteren naar Jaap van Dissel
De Jonge en Rutte luisteren naar Jaap van Dissel © ANP
Nederland gaat bijna een maand in lockdown, dat heeft het kabinet zojuist bekendgemaakt. Dit zijn de belangrijkste maatregelen.

1. Alle winkels dicht

Alle winkels moeten tot en met 14 januari dicht, behalve de zogenoemde essentiële winkels. Dat gaat bijvoorbeeld om de supermarkt en de apotheek. De lockdown gaat vannacht in en vanaf morgen zijn dus de winkels dicht. Overigens mag je nog wel afhalen bij winkels, het zogenoemde click and collect.

2. Geen activiteiten

Het theater, de bioscoop, het café: daar kun je de komende maand niet terecht. Ook die moeten per direct de deuren sluiten. Voor veel sectoren gold al dat ze vanaf 17.00 uur dicht moesten, dat geldt nu dus voor de hele dag.

3. Minder bezoekers thuis

Tot nu toe was het advies om maximaal vier gasten thuis te mogen ontvangen, dat gaat naar twee. Er is wel een uitzondering: met Kerst en Oud en Nieuw mag je vier personen ontvangen. Voor buiten gelden dezelfde groepsgroottes, inclusief dezelfde uitzondering.

4. Sportlocaties dicht

De sportlocaties binnen gaan dicht, zwemlessen uitgezonderd. Buitensportlocaties blijven wel open. Kinderen tot en met 17 jaar kunnen buiten sporten en mogen onderlinge wedstrijden doen binnen de eigen vereniging. Profsport mag wel doorgaan.

5. Scholen dicht

De scholen gaan tot en met het einde van de kerstvakantie dicht. Wat er vanaf 10 januari gaat gebeuren is nog niet duidelijk. Het kabinet maakt dat op 3 januari bekend.

6. Geen kerstmarkt

Evenementen kunnen de komende weken niet doorgaan, dat geldt ook voor de kerstmarkten.