Liemers

Nieuwe Liemers Museum is klaar voor bezoekers, maar mogen ze wel komen?

Ingrid Mens (l) en Karin Degen in het Liemers Museum
Ingrid Mens (l) en Karin Degen in het Liemers Museum © Omroep Gelderland
ZEVENAAR - Drie jaar werkten ze aan de heropening van het nieuwe Liemers Museum in Zevenaar. Vanaf aanstaande dinsdag zouden de eerste bezoekers welkom zijn, maar de grote vraag is of dat kan doorgaan. Karin Degen van het Liemers Museum las zaterdagochtend in de trein naar Zevenaar over de nieuwe coronamaatregelen. “Dit is echt balen. Ik kan wel huilen.”
Het Liemers Museum sloot in het najaar van 2019 de deuren voor publiek. Sindsdien is hard gewerkt op de nieuwe locatie in de Turmac Cultuurfabriek. De opening stond eerder gepland in de zomer van 2021, maar door de coronamaatregelen liep die vertraging op. Medewerkers legden zaterdag de laatste hand aan de tentoonstellingen. Ook kregen tien luisteraars van Radio Gelderland en volgers van het geschiedenisprogramma Ridders van Gelre een voorproefje.
Laatste werkzaamheden in het Liemers Museum
Laatste werkzaamheden in het Liemers Museum © Omroep Gelderland

Mooie verhalen

Het nieuwe Liemers Museum biedt een chronologisch overzicht van de regionale geschiedenis. Over twee verdiepingen wandelen bezoekers van de prehistorie naar de twintigste eeuw. Karin Degen is blij met het resultaat. “Zelf ben ik geen historicus, maar ik hou wel van mooie verhalen. Bijvoorbeeld over de heilige Werenfridus. Toen de missionaris uit de achtste eeuw overleed, hadden Westervoort en Elst ruzie over de vraag waar hij begraven moest worden. Daar hebben we een mooie animatie van gemaakt. Andere verhalen zitten in de audiotour. Zonnekoning Lodewijk XIV die in 1672 met zijn Franse legers door de Liemers trok, spreekt ook enorm tot de verbeelding.”
Liemers Museum in Zevenaar
Liemers Museum in Zevenaar © Omroep Gelderland

'Overzichtelijk, maar veel te klein'

De eerste bezoekers zijn enthousiast over het nieuwe Liemers Museum. “Het is een hele verbetering,” zegt Frits uit Heteren. “We kennen de oude tentoonstelling ook, maar dit is een veel overzichtelijker.” Bert woont bijna tegenover het museum in Zevenaar. Hij kon niet wachten om de nieuwe expositie te bezoeken. “Ik vind het heel mooi. Het is belangrijk dat de Liemers een eigen museum heeft. Er is zoveel geschiedenis en vooral industriële geschiedenis. Eigenlijk is de nieuwe tentoonstelling veel te klein.”
Eerste bezoekers krijgen rondleiding door Ingrid Mens
Eerste bezoekers krijgen rondleiding door Ingrid Mens © Omroep Gelderland

Rustig afwachten

Zondag staat de officiële opening van het Liemers Museum gepland. Die is uit voorzorg online. Directeur Ingrid Mens wacht de nieuwe maatregelen rustig af. “We leggen de laatste hand aan de tentoonstelling. We hebben onze plannen al zo vaak moeten aanpassen en uitstellen vanwege corona. Ik leg me er ook nu bij neer en zie wel wanneer we de deuren mogen openen voor bezoekers.”
Ridders van Gelre is het geschiedenisplatform van Omroep Gelderland. We brengen het laatste nieuws over de Gelderse historie en organiseren elke zaterdagochtend een exclusieve rondleiding voor onze volgers op bijzondere locaties. En heb je het stripboek Ridders van Gelre en Ons Verloren Hertogdom al in de boekenkast? Volg ons op: Facebook, Instagram, Twitter, Televisie, Radio, YouTube en Web.