Rivierengebied / Achterhoek

'Dit is onwenselijk', drukte in winkelstraten na aankondiging lockdown

Drukte in de Arnhemse binnenstad
Drukte in de Arnhemse binnenstad © Omroep Gelderland
TIEL - Met de aangekondigde lockdown in het verschiet was het zaterdag opvallend druk in de Gelderse steden. Vooral in Nijmegen en Arnhem was het heel druk.
Het Outbreak Management Team (OMT) adviseerde vrijdag al een strengere lockdown, inclusief sluiting van niet-essentiële winkels. Een passant die in de Tielse binnenstad nog snel even wat winkels bezoekt, ziet de donkere wolken al hangen. "Het zal vandaag allemaal wel dicht gaan, denk ik. Dus ik neem het zekere voor het onzekere. Het is waardeloos, maar het is niet anders."
Internist-infectioloog Chantal Bleeker van het Radboudumc zag het met lede ogen aan. "Als het om het besmettingsrisico gaat is dit natuurlijk niet een wenselijke situatie, maar ik weet ook niet hoe ze dit anders hadden moeten oplossen met de aankondiging van de persconferentie", zegt de hoogleraar.
Zo zag het er uit in de Gelderse steden:
Drukte in winkelstraten vanwege aanstaande lockdown

56.000 winkels

Winkelbranchevereniging INretail noemt de drukte in de winkelstraten logisch, gelet op de mogelijke lockdown. De organisatie wijst er daarbij op dat winkels zelf over het houden van afstand in de winkel gaan, en dat dit over het algemeen heel goed gaat. De handhaving in de winkelgebieden is niet aan de winkeliers, maar aan de handhaver zoals boa's en politie.
In totaal dreigen de deuren van circa 56.000 niet-essentiële winkels te moeten sluiten. Ondernemersorganisaties spreken van een drama voor tienduizenden ondernemers.
Bleeker snapt als infectioloog de lockdown: "Maar ik begrijp ook dat het heel frustrerend is, maar het kan nu gewoon niet anders. We weten nog lang niet alles van de Omikron-variant die eraan komt, maar wat we weten is niet geruststellend." Ze refereert daarmee onder andere aan de hoge mate van besmettelijkheid van deze nieuwste variant van het coronavirus. "Je moet wel ingrijpen. We hebben nog maar net de piek van de Delta-variant gehad. Een volgende golf kunnen we nu niet aan in de ziekenhuizen. Dat wordt echt teveel."
Shoppers en winkeliers aan het woord in Tiel.
Shoppers houden rekening met een strengere lockdown.