Noord-Veluwe

35 banen weg bij CelaVita, toekomst in Wezep onzeker

Aanzicht van het kantoor van Celavita in Wezep.
Aanzicht van het kantoor van Celavita in Wezep. © ANP
WEZEP - Met een nieuw 'sociaal plan', een hervorming van de cao en met ontslag van in totaal 35 fulltime medewerkers hoopt CêlaVíta in Wezep de eigen toekomst zeker te stellen. Volgens vakbond CNV gaat het erg slecht met de fabrikant van aardappelproducten en is er geen andere mogelijkheid om de zaken te keren. "Medewerkers reageren er gelaten op."
Prettig is het niet, vindt ook Wietze Kampen, bestuurder van CNV. "Nee, het is niet wenselijk, maar gezien de financiële situatie van CêlaVíta is het wel onvermijdelijk. Maar ja, dit wordt voor de medewerkers geen leuke Kerst."
Het gaat al langer niet goed met CêlaVíta. De nieuwe Canadese eigenaar McCain heeft volgens Kampen de afgelopen jaren veel geld geïnvesteerd in het bedrijf. "Maar dat houdt een keer op. De buidel is nu leeg."
Donderdagmiddag kregen de medewerkers te horen wat de nieuwe plannen zijn. "Dat hebben wij als vakbonden, samen met het bedrijf, in twee sessies aan ze verteld."

35 banen weg

Toen de eerste maatregelen een tijdje geleden werden aangekondigd, waren de medewerkers nog strijdbaar. "Dat was nu wel anders. Iedereen ziet toch wel in dat dit de laatste kans is om het bedrijf te redden." Dat moet gebeuren door offers van de medewerkers: zij moeten per persoon zo'n dertien atv-dagen inleveren, zonder daar looncompensatie voor te krijgen.
En er verdwijnen in totaal 35 fulltime banen bij het bedrijf. "CêlaVíta vraagt mensen of ze vrijwillig willen vertrekken, maar ik vrees dat we daarmee niet aan de 35 komen", zegt Kampen. "Dan zullen er helaas ook gedwongen ontslagen vallen."
Het sociale plan dat het bedrijf heeft opgesteld, is er op gericht om de toekomst zeker te stellen. "De komende twee jaar moet dat zich bewijzen", legt Kampen uit. "We hopen natuurlijk van harte dat dat ook gaat lukken, zodat CêlaVíta en de werknemers in Wezep kunnen blijven."
De vakbond adviseert haar leden dan ook het eindbod van het bedrijf te accepteren. "Leuk is anders, maar dit is de enige manier om verder te gaan."