Rivierengebied

'Hoofdverdachte Hedel plande nieuwe aanslagen vanuit cel'

Aanslag op woning Hedel
Aanslag op woning Hedel © Meesters MultiMedia
LEEUWARDEN - De politie heeft vrijdag bekendgemaakt dat Ali G. (37), hoofdverdachte in een serie aanslagen op fruithandel De Groot in Hedel, begin deze maand opnieuw in zijn cel is aangehouden. Hij zou vanuit het Huis van Bewaring een reeks recente aanslagen op woningen van medewerkers van de fruithandel hebben georganiseerd.
De verdenking dat hoofdverdachte G. betrokken is bij meer aanslagen dan die waar hij nu voor vast zit, speelde al een tijdje bij Justitie. Reden ook waarom hij recent werd overgeplaatst naar een detentiecomplex in Leeuwarden waar hij volgens zijn advocaat in een super streng EBI-light regime is opgenomen.
Deze vermoedens ontstonden nadat afgelopen zomer bekend werd dat G. in het Huis van Bewaring in Rotterdam samen vast zat met een andere verdachte van aanslagen in het Gelderse Rivierengebied.
Justitie onderzoekt nu of G. deze andere verdachte in het Huis van Bewaring heeft geïnstrueerd. En dat deze verdachte, een jongeman van begin twintig, weer anderen zou hebben aangestuurd.
Ali G. wordt in het nieuwe onderzoek 'officieel' verdacht van het schieten op vier woningen in de Bommelerwaard en het in brand steken van een huis in Tiel in mei en juni van dit jaar, waarvoor al eerder zeven verdachten werden aangehouden.

Ook twee andere verdachten aangehouden

Naast de aanhouding van G. heeft de politie afgelopen week ook twee andere verdachten opgepakt. Het gaat om twee personen van 36 en 32 jaar oud die mogelijk betrokken waren bij een voorgenomen gijzeling op een lid van de familie De Groot in Hilversum, eind 2020.

'Goede hoop op een goede afloop'

Woordvoerder Hans Slaman van fruitimportbedrijf De Groot Fresh Group reageert op de aanhoudingen: “Dit nieuws is door de familie De Groot heel goed ontvangen. Het familiebedrijf is al sinds 2019 geteisterd door aanslagen en incidenten. Ons geduld werd op de proef gesteld. We hebben nu goede hoop op een goede afloop van de rechtszitting begin volgend jaar."
Kwam dit nieuws als een verassing? “Voor ons wel, ja", reageert Slaman. "We wisten van de eerdere aanhoudingen. Dan hoop je altijd maar dat er voor de politie nieuw bewijsmateriaal uit die onderzoeken naar voren komt. Maar zeker, dit is een mooie verassing aan het einde van het jaar."

Nog geen contact

Heeft de familie De Groot ook contact met andere slachtoffers van aanslagen, zoals werknemers die te maken kregen met kogels en vuurwerkbommen? “Daar hebben we nu, vanavond, nog geen contact mee gehad. Gebruikelijk is dat slachtoffers door de politie geïnformeerd worden."
“Maar over het algemeen wil ik zeggen: eindelijk lijkt het dat er wat rust in deze zaak gaat komen. Vorig jaar gingen we de feestdagen in onder absoluut beroerde omstandigheden, dat is nu gelukkig anders.”