Rijk van Nijmegen

XXL-boosterlocatie verrijst in Nijmegen: 'Ik hoop hier straks heel veel mensen te prikken'

Wouter Brandt, coördinator van de GGD Gelderland-Zuid.
Wouter Brandt, coördinator van de GGD Gelderland-Zuid. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - De GGD stampt in deze periode twee forse vaccinatielocaties uit de grond in Nijmegen en Duiven. De bedoeling is dat daar in korte tijd veel boosterprikken kunnen worden gezet. De werkzaamheden in de Jan Massinkhal in Nijmegen zijn in volle gang.
De GGD's hebben de opdracht gekregen om ervoor te zorgen dat in januari alle volwassenen de kans hebben gekregen zich te laten 'boosteren'. Daarvoor zijn grote locaties nodig.
Kijk hoe de locatie uit de grond wordt gestampt:
Alle ballen op de boosterprik: GGD stampt grote vaccinatielocaties uit de grond
Ralph Hijl, die binnen de corona-crisisorganisatie van de GGD verantwoordelijk is voor de facilitaire zaken, zegt dat hij in eerste instantie schrok van de opdracht. Hij houdt zich bezig met alle test- en vaccinatielocaties in de regio Gelderland-Zuid en voorzag een monsterklus in de boostercampagne.

De schouders eronder

"We hebben al een behoorlijk anderhalf jaar achter de rug en het leek rustiger te worden, maar sinds de afgelopen weken zijn we weer flink aan het opschalen. Begin deze week kwam de spoedopdracht binnen bij de GGD. In eerste instantie dacht ik: oh nee, toch niet weer? En nog sneller, nog meer. Maar goed, dat denk je 3 seconden en dan is het weer, hup, de schouders eronder", aldus Hijl.
"Inmiddels weten we wat we moeten doen. En we hebben goede partners om ons heen verzameld, die óók weten wat er moet gebeuren en die de dynamiek van de crisis kennen. Dat helpt", weet Hijl.

Vijfduizend prikken per dag

Als het meezit, kunnen er straks vijfduizend boosterprikken per dag worden gezet in de Jan Massinkhal. Mensen die de prik daar willen halen, kunnen dat niet op een willekeurig moment doen: alle vaccinaties worden op afspraak gezet. "Mensen kunnen online of via het callcenter van de GGD een afspraak maken, en wij verzoeken mensen ook met klem om dat te doen", zegt Marloes Mattijssen. Zij werkt als arts voor de GGD Gelderland-Zuid. "Wij kunnen alleen mensen vaccineren die een afspraak hebben."
Marloes Mattijssen.
Marloes Mattijssen. © Omroep Gelderland
Wouter Brandt, coördinator van de GGD Gelderland-Zuid, ziet uit naar het moment waarop er twintig priklijnen beschikbaar zijn in de Jan Massinkhal. "Ik hoop hier straks heel veel mensen uit Nijmegen en omgeving te prikken", blikt hij vooruit. Brandt heeft daar exta mensen voor nodig. "We zijn nu aan het opschalen, mede met onze eigen GGD-mensen van andere interne afdelingen, en we putten uit de reservistenpoule", legt Brandt uit.
Alle andere activiteiten die gepland stonden in de Jan Massinkhal, zijn geschrapt. Dat blijft zo tot eind januari.