Noord-Veluwe

Opluchting in 't Harde: geen arbeidsmigranten maar kantoren in Brigadegebouw

Het voormalige brigadegebouw.
Het voormalige brigadegebouw. © Omroep Gelderland
'T HARDE - Grote opluchting bij bewoners van de Graaf Reinoldweg in 't Harde. Het Brigadegebouw aan die weg is verkocht, waarmee de plannen om daar 46 arbeidsmigranten te huisvesten komen te vervallen. De nieuwe eigenaar heeft laten weten kantoorruimtes in het gebouw te willen plaatsen. "Dit voelt als een echt overwinning."
Jos Brussée kan zijn geluk niet op. "Hier hebben we de afgelopen twee jaar als straat voor gestreden", zegt hij. Toen in mei 2019 bekend werd dat er arbeidsmigranten in het gebouw zouden komen wonen, stuitte dat in de straat op veel verzet. "Het was dan ook een absurd plan", vindt Brussée nog steeds. "46 arbeidsmigranten in een straat waar verder 36 mensen wonen, en dan ook nog in zo'n klein pand. Ze zouden zo'n drieënhalve vierkante meter per persoon krijgen, dat is onmenselijk."

Verzet maakt indruk

De buurtbewoners spraken meerdere keren in bij de gemeenteraad, en wisten het voor elkaar te krijgen dat er geen vergunning werd verleend voor de huisvesting van arbeidsmigranten. "Dat is ook omdat we steeds met twintig tot dertig mensen aanwezig waren bij die vergaderingen. Dat maakt indruk, daarmee hebben we laten zien dat de hele straat zich verzette."
Afgelopen week ontdekte Brussée dat het gebouw van eigenaar was veranderd. "Via de tamtam hoorde ik dat het verkocht was, maar ik kon het zelf niet vinden. Uiteindelijk heeft een makelaar het in het register gevonden. Ik heb gelijk gebeld met de nieuwe eigenaar." Die stelde hem gelijk gerust. "Zij willen er een kantoorpand van maken. Komende week krijgen wij als buurt daar een brief over. Dat vind ik ook erg netjes, dat er vooraf gecommuniceerd wordt met ons. Dat is de afgelopen tweeënhalf jaar nooit gebeurd."

Geouwehoer van de gemeente

Brussée is blij met de nieuwe invulling voor het pand, maar heeft nog wel kritiek op de lokale politiek. "Deze strijd hebben we helemaal zelf moeten voeren. Wij moesten steeds uitzoeken waarom zaken niet klopten. Raadsleden en wethouders lezen blijkbaar de stukken niet, want ze belden mij om te vragen wat er aan de hand was."
"En ik kreeg nooit open en eerlijk antwoord van de gemeente, als ik vragen stelde. Zelfs nu nog niet, want ik heb twee weken geleden vragen gesteld en nog steeds niets gehoord. Ik ben dus blij dat ik van het geouwehoer van de gemeente Elburg af ben. Hier gaan we nog wel een borreltje op drinken met de straat, als dat weer mag binnen de maatregelen."