Achterhoek / Arnhem en omstreken

'Het kan wel eens een hele koude winter worden'

IJs in de Millingerwaard (2021)
IJs in de Millingerwaard (2021) © Laurens Tijink
DEELEN - Het kan maar zo een hele koude winter worden. Tot die conclusie komt de Arnhemse weervrouw Grieta Spannenburg. De omstandigheden die nodig zijn om een koude winter mogelijk te maken, zijn gunstig. De eerste tekenen van de winter laten zich inmiddels ook al zien. In de Alpen ligt inmiddels een dik pak sneeuw en in het noorden van Lapland zijn begin deze maand al temperaturen gemeten van 40 graden onder nul.
Elk jaar gaan weervrouw Grieta Spannenburg en BuitenGewoon-verslaggever Laurens Tijink aan het einde van het jaar samen op pad gaan om het afgelopen weerjaar te bespreken.
Over het weer in 2021 is Spannenburg opvallend positief. Ze geeft het weerjaar een kleine 8. En dat terwijl ze het weer van 2020 nog beoordeelde met 'een zesje voor de moeite'. Grieta legt uit waarom dit jaar zo'n hoog cijfer krijgt:

Temperaturen naar beneden bijgesteld

Ook afgelopen winter konden schaatsliefhebbers de ijzers onderbinden. In februari doken de temperaturen een week lang flink onder nul. Uiteindelijk leidde dat zelfs tot een koudegolf in Gelderland. Daarbij was ook iets opmerkelijks aan de hand. Temperaturen die werden gemeten door een aantal officiële weerstations werden later naar beneden bijgesteld. Grieta legt uit waarom dit gebeurde...

'De Hel van '22'?

De kans dat schaatsliefhebbers ook komende winter de schaatsen uit het vet kunnen halen, is groot, denkt Grieta. Lange termijnverwachtingen laten zien dat straalstromen hoog in de lucht boven de Noordpool deze winter ook ons land bereiken. Een aantal meteorologen zegt dat de huidige omstandigheden vergelijkbaar zijn met de situatie die uiteindelijk zorgde voor de barre winters van 1962 en 1963...

Met de auto het IJsselmeer op? Dat kan gewoon niet

De omstandigheden voor liefhebbers van winterweer lijken de komende maanden dus ideaal. Wel wijst Spannenburg erop dat het gaat om een lange termijnverwachting en die is onzeker. Ook is het de vraag in hoeverre de opwarming van de aarde deze winter van invloed is op de temperatuur. "We gaan echt niet meer met de auto's op het IJsselmeer of op de Waddenzee", aldus de weervrouw. "Dat kan gewoon niet."
Na zeven te warme jaren op rij is 2021 kouder verlopen dan gemiddeld. Met nog zo'n twee weken te gaan is de gemiddelde temperatuur dit jaar 10,4 graden. Dat is 0,2 graden kouder dan het meerjarige gemiddelde.
BuitenGewoon Radio is iedere zondag tussen 7.00 en 10.00 uur te beluisteren in het programma Zin in Zondag op Radio Gelderland.
BuitenGewoon is het natuurplatform van Omroep Gelderland.

Volg ons op:

Of word lid van onze Facebookgroep Natuur in Gelderland.